Skype-oprichters maken streaming tv

Dit artikel delen:

De bedenkers van de p2p-programma's Kazaa en Skype brengen voor het einde van het jaar een nieuw computerprogramma uit. Niklas Zennström en Janus Friis werken onder codenaam Venice Project aan streaming televisie en zoeken samenwerking met de mediaindustrie en adverteerders.

Volgende maand beginnen de publieke proeven met Venice Project en voor het einde van het jaar moet de nieuwe 'televisiezender voor internet' officieel van start zijn gegaan. De Amerikaanse uitgave Business Week bericht over het nieuwe projct van Zennström en Friis. Weblogger Om Malik vroeg Friis om nadere details.

Het tweetal lijkt een volgende coup te willen plegen op het web en een deel van de webtelevisie markt naar zich toe te trekken. Daartoe lieten ze software ontwikkelen die trekken heeft van een webzender. Internetters downloaden een programma en kunnen vervolgens on demand streaming video bekijken.

De ondernemers zijn in gesprek met kleinere en grote mediabedrijven om hun uitzendingen nog een keer te mogen uitzenden. Onduidelijk is welke technische garanties de Kazaa- en Skype-bedenkers geven om diefstal van auteursrechtelijk materiaal te voorkomen. De mensen achter Venice Project zijn bovendien in gesprek met adverteerders, wiens reclameboodschappen voor de inkomsten moeten zorgen. Kijkers kunnen ook zelf video's aan het systeem voeden, zoals velen via het web nu doen bij YouTube en Google Video.

Venice Project werkt in theorie hetzelfde als Kazaa en Skype. Gebruikers installeren een gratis programma op hun computer en fungeren tevens als node (doorgeefluikje) van de digitale data richting derden. Een indexbestand met programmagegevens, net als Skypes telefoongids of Kazaa's zoekindex, vertelt de pc-kijker uit welke programma's hij kan kiezen. De beelden zullen schermvullend te zien zijn. De afstandsbediening zit in datzelfde scherm verwerkt.

Het programma lijkt computergecentreerd. Een koppeling naar de televisie in de huiskamer lijkt vooralsnog niet mogelijk. Kabel- en DSL-bedrijven in Nederland experimenteren momenteel met het naadloos integreren van webvideo en digitale televisie in huiskamers. Een belangrijk aspect bij beide vormen van digitale ontsluiting van video is de programmagids die vertelt welke uitzendingen van belang kunnen zijn voor iedere afzonderlijke kijker.

Venice Project is niet uniek in zijn soort. Computerprogramma's als Sopcast, Pplive en Ppstream streamen eveneens televisiebeelden naar de mediaspelers op pc´s. Het verschil is dat genoemde drie programma´s overwegend illegaal verkregen materiaal uitzenden.

De algemeen directeur van Venice Project is Fredrik de Wahl. De Wahl is ook directeur van Joltid, maker van serversoftware die de basis is voor Kazaa en Skype. Deze technologie is nog steeds voor een deel eigendom van Janus Friis en Niklas Zennström.

In Nederland experimenteert de Publieke Omroep met alternatieve distributie van video. In maart werd de samenwerking met Tribler bekend gemaakt, een BitTorrent-programma dat aan de universiteiten van Amsterdam en Delft is ontwikkeld. De eerste resultaten daarvan zouden dit najaar tastbaar moeten worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-10T09:08:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.