IBM geeft kantoor-software weg

Dit artikel delen:

IBM wil via internet een softwarepakket beschikbaar maken dat bestaat uit componenten van Microsofts Office-pakket. Het pakket krijgt de naam Symphony en kan gratis gedownload worden.

IBM wil rivaal Microsoft de loef afsteken door een gratis softwarepakket beschikbaar te stellen via internet. Het pakket, Symphony, omvat een tekstverwerker, een spreadsheet-programma en software voor bedrijfspresentaties. Ter vergelijking, Microsoft Office kost voor de thuisgebruiker 120 dollar. IBM stelt de software ook beschikbaar aan aan klanten die zijn Notes-software aanschaffen (145 dollar per gebruiker).

Open Document Format

De stap van IBM is er duidelijk op gericht om zijn Notes-software een boost te geven, dat onder meer e-mail en instant messaging omvat. Wederom een concurrent van Microsoft, dit keer van zijn Outlook-software. Lotus Development begon in 1983 al met de verkoop van voorgangers van de Symphony-onderdelen. In 1995 kocht IBM Lotus en kreeg daarmee de Office-rivalen in handen. Door Symphony uit te brengen in een wereldwijd erkende standaard om informatie weer te geven (Open Document Format), hoopt IBM de acceptatie van die standaard te versnellen. De standaard werkt niet goed met Microsoft-producten.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

IBM, met 'Symphony', omvat een tekstverwerker, een spreadsheet-programma en software voor bedrijfspresentaties, geeft de royalties en licenties volledig over aan Openoffice.org, waar Sun Corp. ook in zit, IBM zet er 28 mensen fulltime op, dit wordt een grote klap in het gezicht van Microsoft Corp., gezien het feit dat Google ongeveer hetzelfde doet (Office Programma's online zetten), en dan ook nog eens gratis....
Ik ben benieuwd of nu eindelijk de kosten van MS Office eindelijk eens omlaag gaan, het pakket is gewoon veel te duur.

Beetje misleidend artikel. M.i. gaat IBM een concurrerend pakket aanbieden, nl. lotus, en geen componenten van MSFT Office...

We hebben aan het eind van deze week Lotus Symphony even geprobeerd. Het lijkt goed te werken onder Windows, is goed compatibel met de Microsoft Office Fileformaten, is gebruikersvriendelijk en het ziet er goed uit. Onder Lotus Symphony Documents (vgl. met Word) kregen in de test documenten alleen wat probleempjes met automatisch gegenereerde inhoudsopgaven en technische formules. Het lijkt ons dus naast Open Office een serieuze concurrent voor Microsoft Office.

Het kan aan mij liggen, maar het lijkt mij dat hier wordt gesuggesteerd dat dit office-pakket is gebaseerd of Microsoft Office (mede door de vergelijking met het betaalde pakket StarOffice dat gratis wordt weggegeven door Google). Dit is natuurlijk helemaal incorrect: IBM Symfony is gebaseerd op OpenOffice.org waaraan IBM nu ook ontwikkelaars gaat bijdragen. Helaas is Symfony, in tegenstelling tot OO.o, niet open-source.

De mensen die dit lezen zijn veel te optimistisch over concurrentie voor MS, want de meesten hebben een soort haatverhouding met MS en hopen dat het nog een keer goed komt. De praktijk is echter a. dat de Office software van MS heel erg goed is geworden en heel breed en b. dat de mensen hun software gewoon op hun pc of laptop willen hebben en niet op een of ander slim inlogding. Ik ken een bedrijf dat MS Office exact 100 procent op online format had nagemaakt. Geniaal. (Anox Software). Maar niemand zit daar op te wachten.
Dus mensen kopen nog gewoon hun MS-pakketten.
Compatibility en availability vormen de sleutel. Toen MS Office verscheen hebben IBM, Lotus, Wordperfect en zo nog wat grappenmakers dat niet begrepen. Iedereen bleef maar z'n eigen straatje promoten dat niet uitkwam in andermans straatje. Van samenwerking had IBM of Lotus of WordPerfect nog nooit gehoord. En nu zijn ze weg.
MS verdient miljarden met z'n Office-pakketten en alle anderen kunnen het zelfs gratis niet slijten. Rara hoe kan dat? Gewoon omdat de concurrentie te zelfgenoegzaam is en daardoor simpelweg niet goed genoeg.
Zou u alstublieft eens uw hand in uw eigen boezem willen steken in plaats van steeds maar af te geven op MicroSoft? MS begreep het en anderen niet. Simpel.

@Charles:
Dus omdat ik roep: Het is gewoon te duur, vind jij dat ik: "een soort haatverhouding met MS heb, en hoopt dat het nog een keer goed komt." ????
Belachelijk wat een enorm bekrompen conclusie!
De 'pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet', of heb je inderdaad zo weinig mensenkennis?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-18T09:59:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.