Onderzoekers tellen gebruikte IP-adressen

Dit artikel delen:

Hoewel er al jaren wordt geroepen dat ip-adressen opraken, weet niemand exact hoeveel er daadwerkelijk worden gebruikt. Onderzoekers van een Californische universiteit bekijken daarom hoeveel uitgegeven adressen ook echt benut worden.

De onderzoekers van het Information Sciences Institute gaan de gebruikte ip-adressen tellen. Zij doen dit door periodiek alle 2,8 miljard uitgegeven ip-adressen te pingen - een proces dat twee maanden duurt. Uit de resultaten komt naar voren dat veel van de ip-adressen die tot begin jaren negentig zijn uitgedeeld, inmiddels niet meer in gebruik lijken te zijn, zo schrijft Ars Technica.

De 16,8 miljoen class A-adressen die tot begin jaren negentig zijn uitgedeeld aan grote bedrijven, tonen nauwelijks nog teken van leven. De 65.536 class B-adressen, die voornamelijk aan universiteiten zijn toegekend, laten zich al een stuk beter pingen. Alleen de adressen die de laatste tien jaar zijn uitgedeeld, lijken nog allemaal in leven.

Uit deze resultaten kan worden geconcludeerd dat veel ip-adressen niet meer worden gebruikt of in gebruik zijn achter een firewall die pingverzoeken niet accepteert, concludeert Ars Technica. Omdat de adressen zich lastig opnieuw laten uitdelen, wordt al enkele jaren gekeken naar manieren om de hoeveelheid beschikbare ip-adressen uit te breiden.

IPv6

Het antwoord is gekomen in de vorm van ipv6, de opvolger van het inmiddels vijfentwintig jaar oude internetprotocol ipv4. Nu steeds meer apparaten verbinding kunnen maken met internet raken de ipv4-adressen langzaam maar zeker op. Omdat ipv6 geen 32-bit maar een 128-bit schema gebruikt, komt een haast onbeperkt aantal adressen beschikbaar.

ARIN moedigt de overgang naar ipv6 al actief aan. Hoewel deze ip-verdeler zelf geen voorspellingen doet, schat de organisatie dat de ipv4-adressen voor 2013 op zullen zijn. Uit eerder gepubliceerde gegevens van ARIN blijkt dat nog 19 procent van de ip4-adressen vrij is. 68 procent is al uitgeven en nog eens 13 procent is alleen bruikbaar voor administratieve doeleinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik zou denken, niet alleen ping-requests, maar ook op telnet, port 80 of 8080?

Het kijken van welke IP's nog wel in gebruik zijn is eigenlijk niet te doen als externe.
Firewalls die niet op pings reageren, niet iedereen draait FTP/HTTP/SMTP et cetera, dus een telnet reageert dan ook niet. Daarnaast heb je nog personen/bedrijven die wel een FTP draaien, maar dan alleen bereikbaar vanaf specifieke IP's.

Het zou eerder iets voor de ICANN zijn om van de IP houders lijsten met werkelijk gebruikte IP's op te vragen voor verwerking.
Maar dan nog zullen IP's niet zomaar teruggevorderd kunnen worden om legale redenen waarschijnlijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-18T10:40:00.000Z Redactie Tweakers.net, Wilbert de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.