PvdA wil snel internet op spoor

Dit artikel delen:

De PvdA vindt dat er volgend jaar in alle intercity's een gratis verbinding moet komen met internet. Gratis internet moet reizen met de trein aantrekkelijker maken voor forensen, studenten en het zakelijk autoverkeer terugdringen

De PvdA komt morgen bij de behandeling van de begroting Verkeer en Waterstaat met een plan voor gratis internet in treinen. PvdA-kamerlid Diederik Samsom dringt er bij verkeersminister Camiel Eurlings op aan om werk te maken van de plannen voor internet in de trein. Volgens de PvdA moet het Ministerie van Verkeer en Waterstaat 15 miljoen euro investeren om internet in de trein mogelijk te maken.

Ambitie

Samsom licht toe dat de NS en Prorail de afgelopen jaren al vaker de ambitie hebben uitgesproken dat treinreizigers de beschikking moeten krijgen over internet. Het PvdA kamerlid: "De bedrijven hebben een duwtje nodig en dat moet de minister geven." In de Telegraaf zegt hij: "Het is onbegrijpelijk dat de huidige treinen eigenlijk nog steeds dezelfde service bieden als dertig jaar geleden. Het is een wagon, een gang en enkelen banken. Er kan veel meer."

Intentieverklaring

In juli 2006 tekende de NS en KPN een intentieverklaring om draadloos internet reisinformatie en televisie in de trein aan te bieden. Beide partijen gaven toen aan dat de installatie van draadloos internet in 1200 treinstellen nog enkele jaren zou duren. Invoer van internet in alle treinen is volgens de NS ondenkbaar.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het initiatief vind ik aardig maar er zijn natuurlijk wat noodzakelijkere katten te geselen om van de trein gebruik te gaan maken. Bijvoorbeeld een beter nachtlijnennet, de realisatie van deugdelijke zitplaatsen op een gedeelte van het spoor (bijvoorbeeld tussen Almere en Leiden) waarbij het voorkomt dat ik in sommige treinen niet eens mijn benen kwijt kan omdat de zitplaats daarvoor domweg te weinig ruimte laat. Bovendien hebben we op bepaalde tijden te kampen met overvolle treinen. Als er dan al tegen een paal gedrukt ge-internet zou kunnen worden dan vrees ik dat het massale beroep op de hotspots voor niemand een acceptabele verbinding open laat.

Verder staat natuurlijk de klassieke vraag van het kostenplaatje open. Die fantastische leuke dingen voor de mensen moeten natuurlijk wel door iemand betaald gaan worden. Ik vraag me af of de PvdA voldoende doordrongen is van dat besef. Zo'n besef gaat bijvoorbeeld tegen dat de arme Jan met de Pet die tot de trein veroordeeld is, met extra kosten per kaartje geconfronteerd gaat worden ongeacht of die van internet gebruik gaat maken of niet, terwijl diens leven al aan de prijs genoeg is...

De "noodzakelijkere te geselen katten" is wel erg negatief. Ik vind internet in treinen heel goed en verwacht niet veel problemen. Ten eerste heeft niet iedereen meteen een pc ter beschikking, dus zoveel gebruik wordt er ook weer niet van gemaakt. Laten we gewoon zsm beginnen, later kan de capaciteit wel worden opgeschaald. Ten tweede is internet juist handig op de wat langere afstanden. Dan zit je al snel buiten spits en randstad. Daar is plek genoeg. Waarmee ik niet wil zeggen dat er niet meer treinen moeten komen, maar dat is een ander probleem.

Internet in de trein, dat heb ik toch al? Welliswaar niet gratis, maar voor 5 euro per maand een abonnementje bij een grote telco kan ons de kop niet kosten.

Dit initiatief loopt volgens mij flink achter de technologische ontwikkelingen aan. Als dat nog een paar jaar gaat duren dan zit niemand daar meer op te wachten ...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-03T11:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.