Sovjet Unie is populair onder internetsites

Dit artikel delen:

Zestien jaar na het uiteenvallen van de Sovjet Unie viert de communistische heilstaat hoogtij in cyberspace. Het aantal registraties van het internetadressen met de extensie .su groeide vorig jaar met 45 procent. De toename komt niet alleen door nostalgie.

De Sovjet Unie lijkt bezig aan een comeback, zij het op internet. De sovjet-webextensie .su is nog nooit zo populair geweest. In 2007 groeide het aantal registraties met maar liefst 45 procent. Momenteel zijn er zo'n 45.000 .su-sites actief, meer dan vier keer zoveel als in 2006 toen er 11.000 sites waren.

De stijging valt hoofdzakelijk te verklaren door de prijsverlaging die domeineigenaar RU-Center vorig jaar doorvoerde. Het overgrote deel van de registraties binnen het .su-domein zijn voor rekening van de harde kern van communisten en aanhangers van het extreem linkse gedachtengoed die via blogs hun ideeën willen verspreiden. Ook 'onschuldige' Kremlingezinde groeperingen van jongeren zouden actief zijn in de digitale Sovjet-Unie - puur uit nostalgie naar lang vervlogen tijden, klinkt het. Maar daarnaast zijn er ook opportunistische 'cybersquatters' die 'veelgevraagde' domeinen als stalin.su of kgb.su willen verkopen voor grof geld.

Tsjecho-Slowakije

Normaal gezien verdwijnen de zogeheten 'country-code domains' vrijwel meteen nadat een land ophoudt met te bestaan. Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije bijvoorbeeld verloren allebei hun domein toen de landen opgesplitst werden. En ook Zaïre had geen eigen domein meer, toen het land omgevormd werd tot de Democratische Republiek Congo.

Het ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) probeert al sinds 1990 herhaaldelijk om het .su-domein te laten verdwijnen. Tevergeefs, omdat de weerstand tot nu toe te groot is bij Russische webmasters, internet providers én domeinbeheerder RU-Center zelf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-23T10:13:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.