China en VS hebben meeste internetgebruikers

Dit artikel delen:

China is al jaren goed voor een groot deel van de wereldbevolking. Het zet dat langzamerhand ook om in een meerderheid op het internet. China en de Verenigde Staten hebben nu de meeste internetgebruikers.

China heeft nu net zoveel internet-gebruikers als de Verenigde Staten. Het telt nu 221 miljoen mensen online. Dat is een groei van 61 procent ten opzichte van de 137 miljoen internetgebruikers die het Aziatische land begin 2007 had. Dit meldt het Chinese persbureau Xinhua News.

De cijfers zijn echter aan enige twijfel onderhevig. De Amerikaanse marktmeter Nielsen Online, enige tijd onderdeel geweest van Computable-uitgever VNU, telt voor de Amerikaanse 221 miljoen alleen mensen met internettoegang thuis of op het werk. Chinezen maken echter massaal gebruik van cybercafé's om online te gaan. Voor China is dat dus meegeteld, maar voor de VS niet.

16 procent online

Het internetgebruik in China is nog relatief laag; slechts 16 procent van de bevolking is online. Het wereldgemiddelde ligt op 19 procent, terwijl in de VS zo'n 71 procent van de bevolking op internet zit. Dat laatste blijkt uit cijfers van het Pew Internet and American Life Project.

Ondertussen doet de communistische Chinese overheid nog altijd z'n uiterste best materiaal dat de staatspartij onfatsoenlijk of ongewenst acht, te censureren. China heeft dan ook een landelijke firewall, de Great Firewall of China, die juist ook op content filtert. Voor technisch onderlegde gebruikers zijn er echter proxy-diensten of andere methodes om dit zogeheten Golden Shield te omzeilen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-25T11:08:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.