Webknooppunt AMS-IX ligt korte tijd plat

Dit artikel delen:
Storing

AMS-IX, het belangrijke internetknooppunt dat in Amsterdam is gevestigd, had donderdagmiddag 19 juni last van een systeemstoring. Hierdoor waren delen van het internet korte tijd vanuit Nederland minder goed bereikbaar.

De Amsterdamse Internet Exchange (AMS-IX), een van 's werelds grootste knooppunten voor internetverkeer, heeft donderdagmiddag 19 juni korte tijd platgelegen. Een storing in het platform zorgde ervoor dat moest worden overgeschakeld op het back-upsysteem. Tot dusver is niet bekend wat de oorzaak van de storing is.

Als gevolg van de storing waren delen van het internet korte tijd vanuit Nederland minder goed bereikbaar. In principe hebben de verschillende internetproviders in ons land een directe verbinding met elkaar en zou het onderlinge verkeer dus weinig last moeten hebben van dergelijke storingen. Veel verkeer werd tijdens de storing bij AMS-IX omgeleid via deze directe verbindingen van de internetproviders. Omdat het echter om enorm veel internetverkeer ging, was er toch duidelijke vertraging merkbaar.

Snelste ter wereld

AMS-IX bedient een kleine driehonderd internetproviders. Het platform is het snelste internetknooppunt ter wereld. Vorig jaar werd een snelheid van 233 Gbps geklokt. Ook op het gebied van de gemiddelde snelheid, het totale verkeer en het aantal leden steekt de Nederlandse hoofdstad met kop en schouders boven de rest van de wereld uit. Op sommige dagen verwerkt het knooppunt ongeveer een petabyte aan data per dag.

Storingen komen weinig voor bij het internetknooppunt. In mei 2008 werd echter per ongeluk overgeschakeld op het back-upsysteem dat toen wegens onderhoud buiten gebruik was.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-20T09:56:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.