IPv6-luwte biedt kansen voor dienstverleners

Dit artikel delen:

Nederlandse ict-dienstverleners kunnen gemakkelijk een slaatje slaan uit de trage overschakeling naar het nieuwe internetprotocol IPv6. "Als Nederland vanaf nu meer aandacht besteedt aan de overgang, kan het een voortrekkersrol in Europa spelen", zegt de voorzitter van de Task Force IPv6.

De trage migratie naar het nieuwe internetprotocol IPv6 kan door de Nederlandse ict-dienstverleners worden aangegrepen om hun consultancydiensten in binnen- en buitenland aan te bieden. Dat zegt voorzitter Erik Huizer van de Nederlandse Task Force IPv6. IPv6 is het nieuwe protocol voor webadressen, dat moet voorkomen dat delen van het internet over een paar jaar onbereikbaar worden.

"In heel Europa gaat de invoering traag, maar de EU heeft nu scherpe doelstellingen vastgelegd", vertelt Huizer. "Als Nederland vanaf nu meer aandacht besteedt aan de overgang naar IPv6, kan het een voortrekkersrol in Europa gaan spelen. De adviesbureaus zouden op die manier gemakkelijk een slaatje kunnen slaan in het buitenland."

Voorlopers

Vooralsnog laat dat moment op zich wachten. Volgens Huizer maken zich nog te weinig partijen druk over migratie naar IPv6, hoewel na 2014 de voorraad adressen van voorganger IPv4 ook in Nederland opdroogt. Vanaf dan moeten alle nieuwe machines met toegang tot internet worden voorzien van een adres dat is gebaseerd op versie 6 van het protocol. Die machines zijn dan niet bereikbaar voor servers en routers die alleen IPv4 ondersteunen. Zo ontstaat een soort tweedeling op internet.

Belangrijke voorlopers in Nederland zijn volgens Huizer de internetproviders BIT, XS4All en Surfnet. Van de overheid heeft alleen het ministerie van Economische Zaken zich al voorbereid op de nieuwe versie van het internetprotocol. "De overheid kan zelf het goede voorbeeld geven, door IPv6 verplicht te stellen bij elke aanbesteding waarbij het internet is betrokken." Maar dat gebeurt niet, zegt de voorzitter van de Task Force IPv6.

Uitputting

Van de huidige 3,7 miljard ip-adressen die volgens het oude protocol IPv4 zijn opgesteld, waren er in de tweede week van augustus 2008 nog slechts een miljard vrij beschikbaar. Experts verwachten dat deze voorraad, bij een gemiddelde jaarlijkse ingebruikname, in december 2011 bij de internationale registries helemaal is opgedroogd. Regionale instellingen, als het Europese RIPE NCC zullen volgens Huizer na 2014 door hun adressen heen zijn.

De uitputting van ‘oude' IPv4-adressen nam de afgelopen jaren een enorme vlucht doordat tegenwoordig steeds meer mensen en (vooral) apparaten gebruikmaken van ip-adressering. Het dreigende adrestekort leidde al jaren geleden tot de ontwikkeling van opvolger IPv6. Dat protocol laat 128-bit internetadressen toe, waardoor een vrijwel oneindige voorraad adressen ontstaat (3,4*1038).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij valt dus wel mee, bijna iedere aansluiting maakt gebruikt van NAT, zodat het aantal publieke ip adressen nog wel redelijk binnen de perken blijft.

Samengevat... Het aantal apparaten verbonden met internet staat dus zeker niet gelijk aan het aantal publiek ip-adressen zoals in het verhaal van toepassing is.

Er word al jaren geroepen dat binnen korte tijd de ip-adressen op zullen raken.........

Onze dijken zijn eerder aan vervanging toe als je het mij vraagt, anders komt er ook heel snel een grote range vrij ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-08T07:34:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.