Google brengt satellietinternet naar derde wereld

Dit artikel delen:

Internetbedrijf Google investeert samen met een grote bank en een kabelbedrijf 1,25 miljard dollar in goedkoop internet voor de derdewereld. Van het geld worden onder meer zestien satellieten gekocht, waarvan de eerste begin september werd gelanceerd.

Google koopt samen met investeringsbank HSBC en kabelbedrijf Liberty Global zestien satellieten om spotgoedkoop internettoegang te bieden aan drie miljard bewoners van onderontwikkelde landen. De kunstmanen worden afgenomen bij het Franse Thales Alenia Space. De Fransen zeggen per satelliet een downlink van 10 gigabit per seconde te kunnen realiseren. De frequenties zijn zekergesteld bij het internationale telecomverbond ITU.

O3b Networks

Eind 2010 gaat het satellietnetwerk O3b Networks van start met de verkoop van internettoegang in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. De initiatiefnemers hopen de kosten voor internettoegang met 95 procent terug te dringen. "O3b kan capaciteit bieden met glasvezelachtige snelheden aan telecomaanbieders en direct backhaul leveren aan UMTS- en Wimax-masten."

De drie initiatiefnemers hebben de komende jaren het recht om elk tussen de 150 en 180 miljoen dollar te investeren in O3b om hun belang op peil te houden. De gezamenlijke investering komt daarmee uit op ongeveer 1,25 miljard dollar. HSBC gaat de komende jaren op zoek naar andere belangstellende investeerders.

Operators

Het satellietbedrijf, formeel opgericht aan het begin van dit jaar, hoopt contracten te sluiten met operators in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. De drie participanten hebben, volgens de Financial Times, tot dusver elk 20 miljoen dollar geïnvesteerd. De leiding is in handen van Greg Wyler.

Zondag 7 september 2008 werd een satelliet in een baan om de aarde gebracht waarbij Google de exclusieve klant voor mapping-diensten is. Het technologiebedrijf kan de resolutie van Google Maps daardoor verfijnen tot vijftig centimeter. Het bedrijf investeert tevens in twee optische kabels in de Stille Oceaan om grote bandbreedte tussen Azië en Amerika te garanderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een prachtig initiatief. Ik vrees alleen dat snelle internettoegang voor de derde wereld betekent dat hele volksstammen zich daar bezig gaan houden met allerlei vormen van internetfraude, vergelijkbaar met Nigeria, waar vele duizenden zich bezig houden met 419 scams. Dit is immers stukken lucratiever dan welke andere lokale manier van geld verdienen, en de relatieve anonimiteit en wetteloosheid in de derde wereld zorgt ervoor dat mensen weinig te vrezen hebben van de autoriteiten aldaar.

zit suriname (binnenland) hier toevallig ook tussen ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-10T11:38:00.000Z Redactie Computable/Emerce


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.