Chrome draait op Linux en Mac OS X

Dit artikel delen:

De Chrome-webbrowser van Google draait dankzij Wine nu ook op Linux en Mac OS X. Wine-ontwikkelaar CodeWeavers heeft de moderne webbrowser voor Windows in slechts elf dagen aan de praat gekregen op Linux en Mac OS X.

Ontwikkelaar CodeWeavers gebruikt de Wine interpretatielaag voor Windows-api's (application program interfaces) om de Chrome-webbrowser van Google te draaien op Linux en Mac OS X. De ontwikkelaar van Wine heeft dit in slechts elf dagen voor elkaar gekregen. Overigens is Chrome zelf nog bèta-software, met alle nadelen van dien, en is de Wine-port slechts een 'proof of concept', waarschuwt CodeWeavers.

De Wine-programmeurs waren specifiek op zoek naar een applicatie om de krachtige porting-mogelijkheden van de nieuwste Wine-versie te demonstreren. Het resultaat is Crossover Chromium. Chromium is de open source basis voor Google Chrome. Overigens heeft Google al wel toegezegd zelf met uitvoeringen voor Mac OS X en Linux te komen. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

Api's

Wine (Wine Is Not an Emulator) biedt geen emulatie of virtualisatie van Windows, maar onderschept en vertaalt de interne communicatie tussen applicaties en Windows-api's. Critici stellen wel dat Wine door die aanpak achter moderne technologie aanloopt, maar het aan de praat krijgen van Chrome weerlegt dat enigszins.

De open source webbrowser van Google draait echter ook op Windows XP en gebruikt dus niet de nieuwste Microsoft-api's, zoals WinFX, in Windows Vista. Wine heeft daar nog werk aan, maar tot op heden zijn er maar weinig applicaties die dat doen en dus alleen op Vista draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-16T09:40:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.