ICANN wil Chinese domeinnaamextensies

Dit artikel delen:

De ICANN heeft een voorstel ingediend voor meer generieke domeinnaamextensies. Zo kunnen ook niet-Engelse karakters gebruikt worden, zoals Chinese.

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) wil meer generieke topleveldomeinnamen (tld). "Nu zijn er maar 21 generieke top-level domeinnamen en ze zijn allemaal in karakters lijkend op het Engels. Er zijn 1,5 miljard internetgebruikers en veel daarvan spreken geen Engels. Zij hebben nu de mogelijkheid een domeinnaam aan te vragen die lijkt op hun eigen taal", zegt ICANN-ceo Paul Twomey. Generieke top-level domeinnamen zijn domeinnamen die iedereen kan aanvragen, zoals .com, .net en .info.

De organisatie heeft op zijn website een voorstel geplaatst en vraagt om reacties. In het voorstel staat dat het aanvragen van een generieke domeinnaamextensie 185.000 dollar gaat kosten. Deze kosten kunnen hoger worden naarmate meer mensen bieden op de domeinnaamextensie.

Het geld dat de ICANN ontvangt, wordt onder andere gebruikt om onderzoek te doen naar de naam. Ook hoopt de ICANN de drempel te verhogen door de prijs hoog te maken. Daarnaast kunnen derden bezwaar maken tegen de aangevraagde domeinnaamextensie. Ook dit is in het voorstel beschreven.

Meer domeinnaamextensies

In juni maakte de ICANN bekend dat het meer domeinnaamextensies mogelijk wil maken dan de huidige 270 actieve achtervoegsels. Naast generieke topleveldomeinnamen zijn er ook gesponsorde topleveldomeinnamen, zoals .museum of landdomeinnaamextensies, zoals .nl. In theorie betekent het dat bedrijven hun bedrijfsnaam als extensie kunnen vastleggen. Maar ook een regionale extensie als .frysk wordt mogelijk.

De Internet Society Nederland (ISOC.nl) ziet zowel kansen als risico's bij dit beleid. "Het is zeker een verrijking van de mogelijkheden om informatie en jezelf te labelen en daar zal ongetwijfeld veel creativiteit omheen ontstaan", zegt Michiel Leenaars, directeur van ISOC.nl. Hij denkt echter wel dat gebruikers zullen twijfelen aan de echtheid van bedrijfsnaamextensies en daarom gewoon gebruik blijven maken van de meer ingeburgerde extensies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-30T11:02:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.