Nederlandse OpenID-provider blij met initiatief Google

Dit artikel delen:

De Nederlandse provider van OpenID MijnOpenID ziet Google en Microsoft niet als concurrent. Zij vinden het juist een welkome aanvulling dat de twee ict-reuzen met een API komen waarmee je met een wachtwoord kunt inloggen op meerdere websites.

De Nederlandse OpenID-provider MijnOpenID ziet in Google en Microsoft vooralsnog geen bedreiging. "Wij hebben meer een voorbeeldfunctie, de grootste speler op dit gebied hoeven wij niet te zijn", aldus Chris Obdam, een van de beheerders van de Nederlandse 'sleutelkast' met OpenID-accounts.

“Wij zien de stappen die Google en Microsoft hier in zetten als een welkome aanvulling. Mensen gaan nu meer gebruik maken van OpenID”, aldus Obdam. Google kwam dinsdag 28 oktober met een API waarmee het mogelijk is voor internetgebruikers om met één wachtwoord in te loggen op verschillende websites. Ook Microsoft kwam deze week met soortgelijk nieuws naar buiten.

Beide partijen hebben een veel gebruikers die met deze zet allemaal een OpenID-account hebben. Obdam: “Zoals de Hotmail-gebruikers, daar kunnen wij simpelweg niet tegen opboksen."

De grootste

MijnOpenID heeft niet het doel de grootste OpenID-provider van Nederland te worden. Volgens Obdam zet de stichting in op een voorbeeldfunctie: "Google en Microsoft zijn wat logger. Daar speelt vaak een politieke ondertoon mee. Moet je iets wel of niet ondersteunen? Wij hebben het voordeel dat we wat sneller nieuwe dingen kunnen toevoegen."

Er komen steeds nieuwe open standaarden bij. Bijvoorbeeld Portable Contacts waarbij de gebruiker zijn buddies mee kan nemen naar een ander online sociaal netwerk. Plaxo werkt daar al wel mee, Hyves nog niet. "Wij zijn nu druk bezig dit in te voeren. Gebruikers zien dan hoe het werkt. Ook Hyves kan hierbij gebaat zijn. Bij Microsoft duurt het toch al snel een half jaar voor ze zoiets in kunnen voeren", aldus Obdam.

Paspoortverstrekker

MijnOpenID is de enige provider die zich in Nederland positioneert als onafhankelijk 'paspoortverstrekker'. De stichting bestaat nu ruim anderhalf jaar en heeft inmiddels vierduizend geregistreerde gebruikers.

De Nederlandse provider zegt niet uit te zijn op winst: "We willen alleen OpenID promoten." Eerder liet Obdam nog weten dat OpenID maar lastig op gang komt in Nederland: "Grote partijen doen er hier weinig mee."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-03T09:23:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.