Dwarsliggende baas van Yahoo treedt af

Dit artikel delen:

Jerry Yang, algemeen directeur van internetbedrijf Yahoo, treedt af. De Amerikaan heeft zich in de afgelopen achttien maanden weinig populair gemaakt onder zijn aandeelhouders. Hij dwarsboomde lucratieve deals met Microsoft en Google.

Internetbedrijf Yahoo! moet op zoek naar een nieuwe roerganger, nu oprichter en algemeen directeur Jerry Yang aftreedt. Hij blijft wel bestuurder bij het bedrijf. De baas ligt al geruime tijd onder vuur van zijn aandeelhouders. Eerder dit jaar blokkeerde hij een lucratieve overname door Microsoft. Ook mislukte een grote advertentiedeal met concurrent Google.

Yang kwam pas anderhalf jaar geleden aan het roer bij Yahoo, hoewel hij in 1995 aan de wieg van de onderneming stond. In de achttien maanden heeft hij zich weinig populair gemaakt onder zijn aandeelhouders. Dat zal een belangrijke reden zijn voor zijn aangekondigde vertrek. Zelf zegt hij Yahoo onder zijn leiding een nieuw weg is ingeslagen en dat het tijd is om het ceo-stokje over te dragen aan iemand anders.

Microsoft en Google

Als directeur stond Yang voor de lastige opgave om het tanende bedrijf uit het slop te krijgen. Al voor de millenniumwisseling ging Yahoo namelijk gebukt onder het geweld van concurrenten als Google en Microsoft. In het voorjaar van 2008 bood laatstgenoemde eerst 45 en later 47,5 miljard dollar om Yahoo over te nemen. De softwaregigant uit Redmond investeert fors in zoek- en advertentietechnologieën en zou met Yahoo onder zijn vleugels er in elk geval veel bereik bij krijgen.

Maar de algemeen directeur lag dwars en tot spijt en woede van veel Yahoo-aandeelhouders legde hij het bod naast zich neer. Hij stortte zich in besprekingen met concurrent Google, over een exclusieve advertentiedeal die de aandeelhouders geen windeieren zou leggen. Uiteindelijk sneuvelde ook dit plan en stond Yahoo weer alleen in een uiterst concurrerende internetmarkt.

Yang blijft in functie tot een geschikte opvolger is gevonden. Hij blijft lid van de raad van bestuur en krijgt weer de functietitel Chief Yahoo, zoals hij voorheen werd genoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-18T13:43:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.