Optimisme en bedenkingen bij beursgang Google

Zoekmachine Google staat op het punt om zijn langverwachte beursgang aan te kondigen. De beurslancering wordt misschien wel de belangrijkste sinds die van Netscape in augustus 1995. Analisten verwachten dat het bedrijf ten minste 25 miljard dollar zal ophalen

De beursgang zal volgens analisten een positief effect hebben op de aandelenmarkten. Een succesvolle beursgang van Google kan het vertrouwen in de effectenmarkten definitief herstellen.

The Wall Street Journal wist deze week te melden dat zakenbanken Credit Suisse First Boston en Morgan Stanley zijn uitgekozen om de beursgang te begeleiden. Sommige beursgenoteerde zoekbedrijven profiteerden maandag al van de geruchtenstroom. De koers van Ask Jeeves steeg met 7 procent, die van Infospace met 2 procent.

Google heeft tot nu toe nooit haast gemaakt met de beursgang. Lange tijd was ook het zakelijke model van het bedrijf onduidelijk. Inmiddels zou Google tussen de vijfhonderd en één miljard dollar per jaar aan omzet genereren met een winst die wordt geraamd op 150 tot 350 miljoen dollar. Het gros van die verdiensten komt van advertenties, een markt die weer in de lift zit.

Google is nu nog een besloten vennootschap, met als grootste investeerders Kleiner Perkins Caufield & Byers en Sequoia Capital. Daarnaast hebben de Stanford Universiteit, Andy Bechtolsheim, medeoprichter van Sun Microsystems (tegenwoordig van Cisco Systems), en Ram Shriram van Junglee en Amazon.com een belang in de firma.

Oprichters Sergey Brin en Larry Page zullen na de beursgang multimiljardair worden. Zij bezitten naar verluidt 30 tot 40 procent van de aandelen.

Anderen waarschuwen voor al te veel optimisme. Google staat volgens hen niet langer op eenzame hoogte. “De grootste bedreiging van Google is Google zelf”, zegt zoekmachinekenner Henk van Ess van Voelspriet. “Google bedenkt steeds variaties op hetzelfde kunstje: hoe populair en belangrijk is een website? Met deze subjectieve aanpak oogsten ze tot nu toe veel waardering. Maar makers van website weten steeds beter hoe ze Google kunnen manipuleren. De antwoordenlijstjes bevatten helaas steeds vaker rommel.”

Van Ess noemt Yahoo, MSN en een aantal kleinere zoekmachines als mogelijke concurrenten. “Zij kiezen steeds vaker voor de aanpak van actualiteit: websites worden vaker geïndexeerd dan bij Google. Microsoft trekt heel veel geld uit voor zoeken. MSN Search is uitgebreid met honderden nieuwe medewerkers. Zoeken moet overal in de Microsoft producten terugkomen en vooral simpel en snel.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Analisten verwachten dat het bedrijf ten minste 25 miljard dollar zal ophalen"
Absolute onzin. De waarde van Google wordt geschat op $20-25 mrd. Maar Google gaat niet 100 pct van zijn aandelen naar de beurs brengen. De beursgang beperkt zich naar verwachting tot $ 2 mrd

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-28T11:53:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.