Europese breedbandmarkt verzadigt

Dit artikel delen:

Meer dan 100 miljoen Europese huishoudens, een kwart van alle huishoudens in Europa, hebben breedbandinternet. DSL is met 80 procent marktaandeel veruit de dominantste toegangstechnologie.

De groei van het aantal nieuwe breedbandaansluitingen in de 27 EU-lidstaten vlakt af. Tussen juli 2007 en juli 2008 bedroeg de groei 17,4 miljoen verbindingen, of 19,3 procent. In de jaren ervoor was dat respectievelijk 42 en 31,4 procent.

Dat blijkt uit een rapportage van de Europese Commissie (download PDF). Het dagelijks bestuur van Europa stelt wel dat het gat tussen landen met lage en hoge breedbandpenetratie kleiner wordt.

Tachtig procent van de breedbandverbindingen is een DSL-lijn, 20,2 procent is bijvoorbeeld kabel of satellietinternet. 45,6 procent van de verbindingen is handen van de voormalige staatsbedrijven, zoals KPN en Belgacom. Door liberalisering en regulering van de markt is meer dan de helft, 54,4 procent, van de markten in handen van zogeheten nieuwe toetreders.

Mobiel breedband

Op 1 juli 2008 waren er volgens Europa 34 miljoen mobiele breedbandverbindingen actief. Dat getal is exclusief data uit Nederland, Engeland en Frankrijk. Gemiddeld heeft 6,9 procent van de ingezetenen van de EU-lidstaten mobiel breedband. De landen met de meeste mobiel actieve internetters zijn Duitsland (9,7 miljoen), Italië (7,5 miljoen) en Estland (8,7 miljoen).  

Nederland en Denemarken hebben volgens Europa nog steeds de hoogste aantal breedbandaansluitingen per inwoner met respectievelijk 35,8 en 37,4 procent.

Driekwart van de Europeanen heeft een verbinding van 2 megabit per seconde, of sneller. Dertien procent kan downloadsnelheden aan van 10 Mbps of meer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

verzadig_t_?

Ja, tegenwoordige tijd... De markt is dus bezig te verzadigen...

Echt niet...
Kom maar op met die 100MBit Up/Down glasvezel link.

Tja... zou het soms kunnen dat "den europesche mensch" een bufferoverflow hebben in hun information feed?

"There is only so much data you can absorp"


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-01T14:50:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.