Nederlander maakt internettaal minder complex

Dit artikel delen:

Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft SMIL 3.0 verheven tot W3C-aanbeveling. Dick Bulterman, onderzoeker aan het Centrum Wiskunde en Informatica staat aan het hoofd van de groep die versie 3.0 ontwikkelde. Volgens de onderzoekers is de laatste versie minder complex dan vorige versies.

Versie 3.0 van de Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL) wordt door het World Wide Web Consortium (W3C) stabiel bevonden en aangeraden voor gebruik. De Nederlander Dick Bulterman staat aan het hoofd van de groep die SMIL 3.0 ontwikkelt.

SMIL is een opmaaktaal om multimediapresentaties te beschrijven, gebruikmakend van XML. De taal wordt gebruikt in veel toepassingen, bijvoorbeeld MMS-berichten, muziekafspeellijsten of in Daisy Talking Books, luisterboeken voor mensen die problemen hebben met gedrukte media. De taal werd tien jaar geleden ontwikkeld om de opkomende multimedia op het internet te beheersen.

Ondertiteling op YouTube

Bulterman werkte voor versie 3.0 samen met onderzoeker Jack Jansen aan ‘SMIL State', een nieuwe beschrijvingstaal voor het uitwisselen van gegevens tussen XML-applicaties. Ook had hij een aandeel in de ontwikkeling van een variant van SMIL voor interactieve televisie. Daarnaast ontwikkelde hij samen met Sjoerd Mullender een nieuwe taal voor ondertiteling van bijvoorbeeld webvideo's op YouTube.

SMIL-code geschreven in versie 3.0 is minder complex, stellen de onderzoekers. Andere vernieuwingen zijn de mogelijkheid tot communicatie met andere applicaties en meer interactie met de gebruiker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooie vooruitgang van "dien ollanders". Computeren" is al complex genoeg.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-04T09:48:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.