Google zet beursgangprocedure eindelijk in

Dit artikel delen:

Eind vorige week heeft Google, eigenaar van de gelijknamige zoekmachine, eindelijk de langverwachte beursgangprocedure ingezet. Het hoopt hiermee 2,7 miljard dollar binnen te halen.

Googles beursgangprocedure (ipo - initial public offering) is vrij ongewoon. Het is gekoppeld aan een zogeheten 'Dutch auction', een vorm van veiling waarbij iedereen kan bieden op de aandelen en op die manier mee de prijs bepaalt, en waarbij niemand grote hoeveelheden aandelen kan opzij leggen voor relaties, zoals bij vele andere beursgangen gebeurt.
 
De ipo werd opgeluisterd een andere opvallende gebeurtenis: voor het eerst maakte Google omzet- en winstcijfers openbaar. Deze waren opvallend positief: Google maakte in 2003 een winst van 105 miljoen dollar op een omzet van 962 miljoen dollar.
 
In de begeleidende prospectus bij de ipo bleef Google trouw aan het imago: medestichter Larry Page poneert als credo voor het bedrijf "dont be evil: ook al worden we nu gedwongen om op korte termijn winst na te streven, toch blijven we geloven dat iedereen op lange termijn gebaat is bij een bedrijf dat goed probeert te doen voor de hele wereld."
 
Het streefbedrag dat Google hoopt op te halen bedraagt exact: 2.718.281.828 dollar. Dit bedrag is niet toevallig gekozen: het is één miljard, vermenigvuldigd met e, het basisgetal van het natuurlijke logaritme, dat terugkeert in vele wiskundige berekeningen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-03T11:42:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.