150 miljoen voor techfonds ondanks malaise

Dit artikel delen:

Het Nederlandse technologiefonds Prime Technology Ventures haalde 150 miljoen euro op bij investeerders. Met het geld worden verschillende technologische bedrijven ondersteund. Het is in de huidige economische situatie uitzonderlijk dat investeerders zo veel geld in een techfonds inbrengen.

De economische omstandigheden lijken weinig invloed te hebben op Prime Technology Ventures (PTV). Het Nederlandse technologiefonds wist 150 miljoen euro op te halen bij investeerders. Het fonds, PTV III, richt zich op technologieondernemingen in Noordwest Europa die zich specialiseren in innovatieve soft- en hardware, mobiele telecommunicatie en internet. Vanuit vestigingen in Amsterdam en Cambridge beheert PTV in totaal bijna 300 miljoen euro.

Philips

Onder meer Philips investeert in het fonds. Op zijn beurt investeerde PTV in 2008 in vijf jonge technologiebedrijven van Philips. Het team van partners bij PTV is uitgebreid met het voormalige hoofd van de Philips Technology Incubator. Oprichter Sake Bosch zegt dat de strategische positie is verbeterd, deels door de relatie met Philips.  

Het ophalen van dit bedrag in tijden waarin banken terughoudend zijn met het uitlenen van geld, wijt Bosch aan het ‘goede rendement dat PTV na het instorten van de technologie-bubbel heeft geleverd aan de investeerders'.

Pessimistisch

Roel de Hoop van PTV, was eind vorig jaar pessimistisch over de markt. Hij liet toen aan Emerce weten dat de durfinvesteerder alerter was op de bedrijven in het portfolio: "We zijn nagegaan voor hoe lang ze nog geld in de kas hebben. Negen maanden? Dan maak ik me zorgen. Nog voor zes maanden? Dan maak ik me grote zorgen."

Na een investering wil het fonds dat de waarde binnen een periode van vijf à zeven jaar met een factor tien is gegroeid. "Dat lukt vaak niet, maar dat is wel het streven." Het investeringsfonds nam vorig jaar onder meer een minderheidsbelang in eBuddy voor 6,5 miljoen. Ook Greetz wist ooit de aandacht van PTV te trekken.

In 2000 waren er in Nederland zo'n vijftien fondsen actief in de ict-sector. Nu zijn dat er slechts vier, waaronder PTV.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-23T11:06:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.