Nederland weer twee zoekmachines rijker

Dit artikel delen:

Er zijn twee nieuwe Nederlandse zoekmachines galanceerd. Quote Media komt met Zoeken.nl Een meta-zoekmachine die gebruik maakt van zogeheten clustertechnologie. De andere nieuwe zoekmachine is Zoeknieuws.nl. Deze struint nieuwssites af.

Geclusterd zoeken is volgens Quote Media een intelligente manier van zoeken. In plaats van een eindeloze hoeveelheid resultaten te genereren, ligt de nadruk bij geclusterd zoeken op het analyseren en organiseren van die resultaten. Wie bijvoorbeeld de zoekopdracht ‘verzekering’ genereert doet een beroep op clusters als premie, auto, zorg, voordelig, offerte et cetera. Het aanklikken van een cluster leidt tot een nieuwe zoekopdracht binnen de gevonden resultaten.

Het gevolg is een aanzienlijk nauwkeuriger zoekproces dan bij een standaard zoekopdracht aan de hand van trefwoorden, aldus Quote Media. Om nog specifieker te zoeken, zijn de clusters bovendien opgebouwd uit relevante subclusters.

"Met de lancering van Zoeken.nl introduceren we een nieuw zoekconcept. Dit is de volgende stap voor zoeken op het internet", zegt Jan-Willem Tusveld, productmanager van Zoeken.nl. "We denken zoeken op het internet met deze site wezenlijk te kunnen verbeteren en we zullen blijven innoveren met nieuwe zoektechnologieën.”

Tusveld benadrukt dat Zoeken.nl volledig los staat van die andere Quote-zoekmachine: Vinden.nl. De zoekmachine is volgens hem meer gericht op professionele zoekmachine-gebruikers. "Ook willen we graag de concurrentie aangaan met Ilse en ook een heel klein beetje met Google. We willen niet voor onze beurt praten en rekenen niet direct op een marktaandeel van 12 procent of zo, maar Zoeken.nl heeft zeker potentie. Clustering is sowieso uniek. Dat kennen we nog niet in Nederland. Het punt is dat veel mensen moeite hebben met het vinden van de juiste trefwoorden. Met clustering wordt dat voor een belangrijk deel ondervangen", aldus Tusveld. Zoeken.nl bevindt zich nu nog in een testfase. Na de zomer wordt het definitief gelanceerd.

Intelligente zoekresultaten of niet, de zoekmachine was maandagmiddag wel direct offline. Wie een zoekopdracht wilde opgeven, kreeg het vriendelijke verzoek het later nog eens te proberen. Hoe intelligent de zoekmachine is, viel dus niet direct te achterhalen. Volgens Tusveld komt dat omdat een aantal computersystemen met elkaar in conflict raakten. Volgens hem wordt er alles aan gedaan om de boel vlot te trekken.

De andere Nederlandse zoekmachine die is gelanceerd, Zoeknieuws.nl ,  is een product van het Groningse CRS. Zoals de naam al aangeeft gaat deze nieuwe zoekmachine alleen op zoek naar informatie van relevante nieuwsbronnen.

De zoekmachine indexeert van een groot aantal bronnen (van kranten tot aan nieuwswebsites, van radio tot televisie) nieuws en slaat de koppen op in een grote database. Deze database is doorzoekbaar door middel van zoekwoorden en de relevante artikelen inclusief bron en datum worden direct weergegeven.

De database beslaat een periode van een jaar (begin mei 2003) en heeft zo’n 180.000 koppen van artikelen paraat. Alle nieuwe artikelen worden direct opgeslagen en zijn direct opzoekbaar. Hierdoor zal de zoekmachine alleen nog maar meer artikelen gaan bevatten.

Het zoeken kan van het invullen van een simpel woord tot aan de geavanceerde functie waarbij bepaalde bronnen kunnen worden uitgesloten of dat bijvoorbeeld de oudste artikelen als eerste worden weergegeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-18T09:18:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.