Nog weinig te verdienen met amusement via adsl

Dit artikel delen:

Steeds meer telecombedrijven in Europa bieden tegen betaling amusementsdiensten aan via adsl, maar geld wordt er nauwelijks mee verdiend. Dat vertelde analist Jonathan Doran van de Yankee Group op het congres Connected Home in Rotterdam.

Betaalde diensten zijn noodzakelijk om de dalende omzet voor breedbandaanbieders te compenseren. Volgens Doran is de gemiddelde opbrengst per gebruiker sterk aan het dalen door de toenemende concurrentie: van 32,88 euro tot 23,73 euro in 2008.

Tegen die tijd zal zeker een derde van de Europese huishoudens over een (draadloos) huisnetwerk beschikken en zouden breedbandprogramma’s aan zowel pc’s als televisietoestellen aangeboden kunnen worden.

Adsl-aanbieders in onder meer Spanje, Duitsland en Oostenrijk bieden nu al films in digitaal formaat aan voor 2,50 tot 3,50 euro per stuk. Maar de marges op deze diensten zijn niet erg hoog, zo zegt Yankee’s Doran. "Telecombedrijven hebben niet de rechten op de programma’s, daarvoor zijn ze op derden aangewezen. Door die diensten uit te besteden zullen ze er niet erg veel aan kunnen verdienen. De meeste aanbieders zien videodiensten dan ook vooral als een lokkertje."

De marktvisie van Doran werd door de congresdeelnemers - overwegend kabel- en internet providers - met de nodige scepsis ontvangen. Bedrijven als KPN merken juist dat er een grote belangstelling is voor breedbanddiensten. Het in december gelanceerde breedbandportaal heeft nu zo’n 10.000 betalende bezoekers, terwijl er tot op heden nauwelijks ruchtbaarheid aan is gegeven.

Probleem is wel dat de apparatuur van gebruikers nog niet echt geschikt is voor (interactieve) breedbanddiensten. Weliswaar worden er steeds meer draadloze routers voor kabel en adsl verkocht, maar hoofdzakelijk om met laptops draadloos te kunnen internetten. Pas over een aantal weken brengt Philips een eerste serie producten op de markt onder de noemer Connected Planet, die juist bedoeld zijn om huishoudelijke apparatuur zoals televisies draadloos aan breedbandmodems te koppelen.

Televisie kijken op een pc is niet populair. In 2003 keek slechts 5 procent van de Nederlanders wel eens televisie op zijn computerscherm, zo vertelde Hans Bakhuizen van de publieke omroep in Rotterdam. Toch zijn er technische oplossingen mogelijk waardoor een breedbandsignaal rechtstreeks aan een televisietoestel kan worden aangeboden. Voor First Mile TV, het superbreedband initiatief van NOB in samenwerking met Kenniswijk BV, KPN, Surfnet en Volker Wessel Netwerkbouw, wordt gebruik gemaakt van een opzetkastje van Amino.

Bakhuizen kondigde op het congres een aantal nieuwe diensten aan voor First Mile TV, waaronder TELEAC cursussen, cabaretfragmenten, onderwijs televisie en de ’preek van de week’.

De gebruikersvriendelijkheid bij dit soort toepassingen staat echter voorop, zo waarschuwde Jonathan Doran van de Yankee Group nog maar eens. "De hulplijnen van de adsl-aanbieders worden tegenwoordig vaak gebeld door mensen die een draadloos netwerk willen opzetten, maar dat niet voor elkaar krijgen.”

Jeroen Hoogland, marketing manager consumentelektronica van Philips, moest toegegeven dat inderdaad veel afhangt van der respons van gebruikers. "Voor ons wordt 2005 het jaar van de waarheid."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als consument zit ik niet te wachten op ASDL. Maar dat er buiten gelaten, de kabel bied ook veel mogelijkheden. Het werkt snel en de service is perfect en er zijn geen bij komende kosten. Op TV kijken op mijn pc zit ik ook niet te wachten. ASDL valt de gebruikers nog tegen als je lang online bent. Ook de veiligheid laat nog te
wensen over. Wie weet wat de toekomst brengen mogen

Ook ik zit totaal niet te wachten op al die initiatieven zoals Digitale TV en amusement over ADSL. Het is weer goed een voorbeeld van aanbieders die totaal geen idee hebben wat de behoefte van de gemiddelde consument is. Als het om een lokkertje gaat, lijkt me het een prima plan. Maar als het een serieus product betreft, zet ik toch wel wat vraagtekens, vooral bij de prijs en de toegevoegde waarde. Kom eens met een écht aantrekkelijk product !!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-19T11:33:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.