ISP’s richten nieuwe brancheorganisatie op

Dit artikel delen:

Een aantal Internet Service Providers (ISP’s) heeft een nieuwe brancheorganisatie opgericht. die moet aangesloten bedrijven helpen op het moment dat er actie of inspraak gewenst is. De belangrijkste zaken waar de organisatie mee bezig is, is de staffelkorting bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en meer inspraak bij SIDN. Als de nieuwe belangenorganisatie voldoende deelnemers heeft, komt er een nieuw bestuur, een raad van toezicht en een raad van deelnemers.

De internet service providers (ISP's) achter de Petitie SIDN richten een eigen brancheorganisatie op. De stichting ISPBelang wil de ISP-branche vertegenwoordigen waar inspraak of actie gewenst of vereist is. 'Er is een aantal verenigingen voor internet service providers, maar die zijn erg passief', zegt Berrie Pelser, woordvoerder van de nieuwe stichting.

Volgens de woordvoerder bleek dit, toen er onenigheid ontstond onder de deelnemers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Hij vindt dat er door de bestaande verenigingen niet goed gereageerd is op de onvrede onder de deelnemers. 'Wij willen er voor de leden zijn als zij een probleem hebben. Het wordt tijd voor een échte belangenclub', zegt Pelser.

Niet alleen ISP's

Elke ISP kan zich aansluiten bij de stichting. Pelser stelt zich voor dat ook andere bedrijven die te maken hebben met hosting of webdesign zich aanmelden. De stichting komt bijvoorbeeld in actie als er sprake is van internetcensuur. 'Voorlopig zijn de twee zaken waarmee we bezig zijn de staffelkorting van SIDN en meer inspraak bij SIDN', zegt de woordvoerder.

Momenteel heeft de stichting 28 deelnemers. Pelser hoopt en verwacht dat op korte termijn de achthonderd ondertekenaars van de petitie zich aanmelden. 'We zijn nu in gesprek met enkele partijen. Als er een schaap over de dam is, volgt de rest', zegt Pelser. Als er enkele honderden deelnemers zijn, kiest de stichting een nieuw bestuur. Ook moeten er dan een raad van deelnemers en een raad van toezicht komen. 'Wat we de SIDN verwijten, moeten we natuurlijk niet zelf gaan doen.'

Ander tarief

SIDN wijzigde onlangs zijn tarieven. Registrars betalen nu een vast abonnementstarief dat met vijftig euro per kwartaal is verhoogd. Ze hoeven echter niet meer te betalen voor wijzigingen. De stichting hoopt zo meer .nl-domeinnamen te registreren. Daarnaast is er een kortingsregeling voor registrars die meer dan tienduizend .nl-domeinen registreren (staffelkorting). De korting kan oplopen tot acht procent bij meer dan honderdduizend namen. De korting wordt alleen gerekend vanaf dat aantal en geldt niet voor alle domeinnamen.

Een aantal registrars startte een petitie. De initiatiefnemers vinden de tariefsaanpassing een verhoging. Zij vinden dat de concurrentiepositie van de kleinere registrar wordt ondermijnd door de kortingsregeling. De nieuwe tarieven zouden alleen rendabel zijn voor registrars die meer dan vierhonderd wijzigingen per jaar doorvoeren. Deze deelnemers zijn nu verenigd in de stichting ISPBelang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-22T14:53:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.