Nieuwe poging voor IPv6 Awards

Dit artikel delen:
IPv6 (4x3)

De Nederlandse Taskforce IPv6 organiseert opnieuw de IPv6 Awards. Het evenement werd vorig jaar afgelast, omdat er te weinig animo was. 'We schenken meer aandacht aan de awards door advertenties in tijdschriften en we plaatsen banners bij de deelnemende bedrijven. Daarom denken we dat het dit jaar wel gaat lukken', zegt junior-projectleider Dorien van Gastel. De awards worden uitgereikt aan bedrijven of instellingen voor voor de beste operationele implementaties met het internetprotocol versie 6.

Er zijn zes categorieën waarin prijzen worden uitgeloofd, namelijk overheid & not-for-profit, onderwijs, bedrijfsleven, internet service providers, publicatie en particulieren. Het gaat om geldprijzen, laptops en consultancy-dagen, aldus Van Gastel.

De opzet van de awards is bijna hetzelfde als in 2008, toen het evenement uiteindelijk werd afgelast in verband met te weinig aanmeldingen. Dit jaar kunnen ook de sponsors meedoen aan de awards. Zij kunnen ervoor kiezen om deel te nemen in de jury of mee te dingen naar de prijs. Daarnaast kunnen bedrijven of particulieren ook anderen nomineren. De uitreiking vindt plaats tijdens het jaarcongres van ECP-EPN op 26 november 2009.

Steeds meer gebruik van IPv6

Volgens Van Gastel zijn er steeds meer mensen met IPv6 bezig. 'Kijk maar naar internetprovider XS4All die een adsl-verbinding over IPv6 opleverde. Dat was vorige week in het nieuws. Doordat er nu meer mensen mee bezig zijn, denken we dat het nu wel gaat lukken om genoeg aanmeldingen te krijgen.'

Het internetprotocol versie 6 (IPv6) is de opvolger van IPv4. Door steeds meer gebruik van het internet raken de huidige adresreeksen (IPv4) binnen een paar jaar op. Daarom is een overgang naar het nieuwe protocol noodzakelijk. Ondanks verwoede pogingen van de Taskforce, blijft de waargenomen urgentie in Nederland laag. 'Mensen steken hun kop in het zand, hebben slechts een kortetermijnblik. En dat terwijl uiterlijk in 2014 onze buffer ook leeg is en het probleem ook in Nederland nijpend wordt', aldus voorzitter Erik Huizer van de IPv6 Taskforce.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als ze nou eens in plaats van die onbenullige prijzen eens INFORMATIE zouden verstrekken, dan schoot die hele overstap naar IPv6 veel meer op!
Ik zoek me een bult naar praktische tips, boeken en artikelen over de overstap naar IPv6, maar ik vind maar heel mondjesmaat informatie. Het enige dat ik maar steeds hoor is dat er een NOODZAAK zou zijn, maar een fatsoenlijk stappenplan ho maar!

@Ron:
Ik zou zo zeggen, ga eens naar de site van xs4all.nl. Geef als zoekterm ipv6 in, en ga vervolgens naar het forum. Daar vind je een schat aan info over hoe en wat met ipv6.
Suk6.
Daarnaast googlen op 'ipv6' en 'stappenplan' levert ook aardig wat hits op.

@ffZoeken:
Onder het motto 'Heb ik dan zo met mijn neus gekeken?' zojuist nog een keer aan het googelen geweest. De oogst valt em ook nu niet mee. Een enkel PDF-je met wat globale info, wat columns waarin men het er vooral over heeft dat het er toch ?cht aan zit te komen, veel mensen met een mening of een enkele tweak, maar geen conmcrete antwoorden op vragen als:
- Zijn mijn netwerkcomponenten geschikt voor IPv6 en hoe test ik dat?
- Welke valkuilen, voetangels en klemmen kom ik tegen op de weg van 192.168.1.nnn naar IPv6?
Hits zat, bru8ikbare treffers dus relatief nog steeds erg weinig...

Goed punt Ron,
In de projecten waarin ik nu werk zal ik dit geluid meenemen.

Let wel: mijn voorspelling is dat we nog erg lang 4 en 6 naast elkaar draaien, zeker op internet.
Dat betekent ook dat je nu kleine proeftuintjes kan inrichten, zodat je vast ervaring op kan doen.

Er zijn een aantal goede boeken en cursussen.
Als het om globale stappenplannen gaat is mijn rapport voor ECP van een paar jaar geleden wellicht ook nuttig: http://digitalinfrastructures.nl/file_download/7

Ron, zie bijvoorbeeld dit artikel dat ik schreef voor Ars Technica: http://arstechnica.com/hardware/news/2007/03/IPv6.ars

Wellicht kan de taskforce iets doen om antwoord te geven op dit soort vragen, het helpt een hoop om te horen welke vragen er leven, neem dus contact op met vragen of opmerkingen: http://www.ipv6-taskforce.nl/

@Peter:
Ik zal zeker op zoek gaan naar je rapport. Je geeft aan dat er goede boeken zijn. Ik heb het computercollectief gevraagd welke boeken er over IPv6 gingen (liefst Nederlandstalig), maar ook daar was het verhaal dat er hier en daar een enkele pagina geweid was aan IPv6. Ik houd me dan ook ten zeerste aanbevolen voor concrete voorstellen!

@Illjitsch
Ik ga ook zeker jouw leads even doorspitten op zoek naar concrete handvatten voor de overstap naar IPv6!

Ik dank jullie beiden hartelijk voor de positieve insteek op mijn vragen!

Ron,

Je hebt gelijk dat dat soort info er nog te weinig is. Maar dat is deels een kip-ei probleem de beginners moeten het uitzoeken en dan moeten we hun ervaringen documenteren (deels is de info er wel).

Met de awards proberen we nu juist mensen te bewegen hun inspanningen te documenteren.

Ik zou je mij artikel over IPv6 kunnen sturen (dat Computable niet wilde plaatsen) maar dat heb je denk ik al lang gevonden en de tips van Iljitsch en Peter zijn veel praktischer.

Erik Huizer
Vz IPv6 Task Force

Zo, XS4ALL leverde een IPv6 ADSL lijn op. Je weet wel, zo'n ding als ik thuis (via BIT) al een jaar of 5 heb.

XS4ALL is een leuke club hoor, maar roepen dat je ergens de eerste mee bent terwijl anderen het al jaren hebben is op z'n zachtst gezegd niet zo netjes. Bovendien is IPv6 bij XS4ALL volgens mij nog steeds een experimentele dienst, waar je geen support op krijgt.

Wat ook jammer is, is dat de media dat soort uitspraken klakkeloos overnemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-13T11:29:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.