Nederland middenmoter bij glasvezelaansluiting

Dit artikel delen:

Een op de veertig Nederlandse huishoudens is tot in de meterkast aangesloten op een glasvezelnet. Dat zijn ongeveer 174.500 aansluitingen. Daarmee komt ons land op de achtste plaats in Europa. Zweden voert de lijst aan. Daar is bijna 11 procent van de huishoudens aangesloten op glasvezel. Nederland is, wat betreft het totaal aantal inwoners, wel het eerste relatief grote land dat op de lijst voorkomt.

Dat staat in het halfjaarverslag van de FTTH Council Europe, een belangenorganisatie van glasvezelbedrijven. Grote landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn nog niet ver met de aanleg van glasvezelnetwerken. Zij komen niet voor in de top-veertien die de organisatie heeft uitgebracht.

FTTH

FTTH staat voor Fiber to the Home en heeft betrekking op glasvezelverbindingen die lopen vanuit het internetknooppunt tot in de meterkast. Loopt de kabel tot aan het gebouw, dan wordt dat Fiber to the Building (FTTB) genoemd. Eindigt de glasvezel binnen driehonderd meter van een gebouw, dan is het Fiber to the Curb (FTTC). Het laatste deel van de verbinding verloopt dan bijvoorbeeld via een koperkabel.

Sinds april 2009 staat de FTTH Council Europe onder leiding van de Nederlander Karel Helsen. In het dagelijks leven is hij vice-president breedband bij Draka Communications.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

11%! En dat is dan het dichtsbevolkte land ter wereld! Een goede indicatie van de staat van IT!

De GLASVEZEL-aansluiting is er nu wel.
Enschede loopt de achterstand snel in.
Maar waar zijn bedrijven, die een pakket voor goed gebruik ervan tegen een redelijk prijs leveren?
Nu alleen maar KPN met dure combi(tv,bellen,internet)pakketten.

De laatste tijd valt het mij wel op dat er steeds meer uitrol plaats vind. Op dit moment wordt er bij ons in de regio vooral vanuit partners van KPN veel aangeboden op industrie terreinen, FTTO en corporate internet dan voornamelijk. VOoral IP Visie komen we vaak tegen.

@PHAJ Goud

Wat is een redelijke prijs?
Ik betaal zo'n 60 euro per maand voor 100 Mbit up/down; telefonie, radio, tv en onbeperkt bellen naar alle vaste nummers in nederland

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-15T09:18:00.000Z Diederik Toet