Waalse parlement snapt verbod Firefox niet

Dit artikel delen:

De oppositie in het Waalse parlement snapt niet waarom de Waalse overheid het gebruik van de internetbrowser Firefox heeft verboden. Eind september werd besloten dat Waalse overheidsdiensten weer de standaard moeten gebruiken, namelijk Internet Explorer versie 6 van Microsoft. Reden was een veiligheidsprobleem in de open source browser van leverancier Mozilla. Dat schrijft de Belgische ict-website Datanews.

'Wij vragen ons af of de verantwoordelijke van de centrale administratie in het Waalse Gewest wel goed bij hun hoofd zijn', zegt Hervé Jamar van de politieke partij MR tijdens een debat over de kwestie. 'Om te vermijden dat de fout in Firefox wordt uitgebuit is de ambtenaren gevraagd om de browser te de-installeren en Internet Explorer 6 te gebruiken. We weten dat die laatste 150 veiligheidslekken heeft.'

Jamar is het niet eens met het opnieuw invoeren van Internet Explorer als standaard. 'Een browserversie uit de oertijd als norm nemen, zoals IE 6, onder het voorwendsel dat het de enige is die compatibel is met de applicaties die de administratie gebruikt, komt neer op zeggen dat de gebruikte software bij de overheidsdiensten tien jaar lang niet geëvolueerd is.'

IE6 als standaard

De Waalse minister-president Rudy Demotte vindt het niet vreemd dat IE6 als standaard is genomen. 'De dienst beschikt momenteel over ruim 300 applicaties. In die context moet je het functioneren van het ict-systeem en de toegang tot de gegevens blijven garanderen en de kosten beperken. Eén van de middelen daarvoor is het gebruik van standaarden en op dit moment is IE6 er daar één van. Het programma staat verspreid over de bijna 10.000 pc's die de dienst telt. Maar we zijn er ons van bewust dat die software geen moderne technologische standaard is.'

De Waalse overheid onderzoekt momenteel welke software als standaard moet worden gebruikt. 'In dat kader is Firefox uiteraard niet uitgesloten, hoewel de software momenteel niet de voordelen biedt van zijn opensourcekarakter. In afwachting daarvan wordt elke andere browser dan IE 6 niet beschouwd als standaard en dus niet ondersteund.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Herv? Jamar heeft gelijk, want MS IE6 is niet w3c compliant en onveilig. Zijn opvolgers MS IE 7.x en IE 8.x of alternatieven zoals Firefox 3.5x en Opera 10.x zijn veel veiliger en de laatste drie browsers voldoen ook aan de w3c standaard.

De Waalse overheid heeft waarschijnlijk veel applicaties die ooit met verouderde MS proprietary tools zijn gebouwd en daarom niet w3c compliant zijn. Dat een minister-president zich laat gebruiken om de achterstand van zijn ICT-voorzieningen op zo?n klungelige manier te verhullen, laat weer eens zien waarom Waloni? zo veel structurele problemen heeft.

Firefox als onveilig bestempelen en weer Explorer 6 gebruiken. Hoe dom (of incompetent) kun je zijn?

Het enige dat hier voor te zeggen is natuurlijk wel vanuit een beheer/beheersbaarheids oogpunt. Als je 3000 (of meer) desktops moet beheren, heb je natuurlijk het liefste dat ze in elk geval allemaal dezelfde browser hebben.

Geen enkele browser is op dit moment overigens volledig w3c compliant. Ga maar is langs: http://www.w3.org/Style/CSS/Test/ Daar zijn een paar testsuites voor browsers. (ze zijn nog niet af, maar het geeft wel een indicatie) Onderwerp je eigen browser(s) er maar is aan.

Ongetijfeld zal FF3.5 of IE8.0 betere resultaten geven dan IE6.0, maar uiteindelijk heb je als organisatie niet zoveel met de rest van het web te maken. Alleen met je eigen webbased tools. En desnoods schrijf je je code om de parse-fouten heen (toegegeven, het is de omgekeerde wereld, maar wel de weg van de minste weerstand als je je project snel wil afwerken).

Ze hadden natuurlijk ook voor een andere browser kunnen kiezen. Maar ik vermoed dat ze hebben gekozen voor de browser die op dit moment sowieso al op alle desktops staan, en waarvan zeker is dat alle interne sites het goed op doen.

(sorry, de site deed raar... Hij leek het niet te doen!!)

lw, ik snap je redenering, maar hoop dat Waalse overheid haar portaal http://gov.wallonie.be wel zo veel als mogelijk w3c compliant wil maken.
Er zijn trouwens ook Nederlandse overheden geweest die hebben meegedeeld dat hun websites alleen geschikt voor gebruik met IE 9 (zonder de smoes dat FF onveilig zou zijn).

Bij de Acid3 compliance test scoren IE 12%, IE 7.0 14%, IE 8.0 20%, FireFox 2.0 52%, Firefox 3.5.4 93%. Alleen Safari 4.5, Chroom 4.0 en Opera 10.01 scoren 100%

Ow ow i.p.v. van vooruit te gaan gaan ze met stappen achteruit, IE6? iedereen begint de support voor IE6(eindelijk) te stoppen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-23T15:56:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.