Nieuwe Netscape-versie komt begin augustus

Dit artikel delen:

Het door AOL opgekochte en toen ontmantelde Netscape brengt op 3 augustus de nieuwe versie 7.2 uit van de ooit dominante webbrowser. De software is gebaseerd op versie 1.7 van de open source Mozilla-browser.

De code voor de webbrowser is lang geleden door Netscape, al voor de AOL-overname, vrijgegeven. Na lange tijd van stille ontwikkeling is die codebasis geschrapt en is het open source-browserproject van de grond af opnieuw opgebouwd. Dit is is officieel ook de verklaring voor de sprong in de versie-nummering van AOL’s webbrowser. De lange tijd die de code-omslag heeft gekost, heeft Microsoft meer gelegenheid gegeven de marktdominantie van zijn browser Internet Explorer te vergroten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alleen de inleiding is helder, het is gissen wat de auteur met de rest van het verhaal wil zeggen. Mij ontgaat het in ieder geval.

Toch vraag ik me in alle ernst af wat ik me bij die nieuwe versie moet voorstellen, dat AOL de popup blocker er weer uit pluist en er weer spyware aan toevoegt zoals voorheen? Plus veel bookmarks naar de sites van Time Warner en AOL, een Realplayer en AIM erbij en that's it?
Dan ben je toch echt beter af met de Mozilla suite of Firebird en Thunderbird. Of mis ik hier iets?

De auteur wil de (voor)geschiedenis van de OPEN SOURCE-heid van Mozilla even schetsen.
Dat is alles.

Mijn vraag is dan ook naar andere forumlezers gericht; of iemand mij het verschil tussen Netscape en Mozilla kan uitleggen afgezien van de functies die ik zelf heb genoemd. Natuurlijk is mijn posting niet als commentaar op het bericht bedoeld, enfin, als iemand mij het dus kan uitleggen dan graag.

Jos,
Het verschil tussen Netscape en Mozilla is niet erg groot. Mozilla is de doorontwikkelde code van de Netscape Communicator. Vervolgens heeft Netscape om de zoveel tijd (sinds Netscape 6.x) Mozilla-code genomen en daarvan een nieuwe Netscape-versie gebouwd.
Die Netscape-versie moet een wat completer geheel zijn dan de Mozilla-software. Aan de Netscape-versie worden specifieke dingen toegevoegd. Zo ondersteunt de Netscape Mail-client ook Netscape's webmail-dienst. Dat is dus handig als je zo'n mailadres hebt.
Daarnaast stopt Netscape er ook een AOL Instant Messenger bij en zo zijn er nog een aantal kleine verschillen. Netscape is eigenlijk Mozilla + een aantal extraatjes.

Mozilla-versies komen daarentegen veel frequenter uit. Ook is er bij Mozilla een andere trend gaande: de opdeling van de grote Communicator-suite in losstaande applicaties (die je naast elkaar kunt gebruiken en soms ook op bepaalde delen weer met elkaar geintegreerd kunnen worden).

Zo is er de browser Mozilla Firefox en het programma om email en nieuwsgroepen te lezen heet Mozilla Thunderbird. Mozilla Firefox wordt de laatste tijd veelvuldig aangeraden als alternatief voor Microsoft's Internet Explorer (aangezien er in Microsoft's browser voortdurend weer beveiligingsfouten worden gevonden en de Internet Explorer heeft te lang stilgestaan qua ontwikkeling).
Deze beide programma's zijn op dit moment hard op weg naar de 1.0-versie. Hoewel ik zelf al meer dan een jaar Mozilla Firefox als browser gebruik (eerst heette deze nog een tijdje Phoenix) wordt de 1.0-versie gezien als een versie die voor het grote publiek geschikt moet zijn. Daarom wordt nu in de aanloop naar Firefox 1.0 nog extra nadruk gelegd op het verhogen van het gebruiksgemak van deze browser. Zodat straks iedereen zonder problemen daarop kan overstappen.

Bedankt voor de uitleg, had al zo'n vermoeden dat Netscape niets meer is dan een "opgetuigde" Mozilla (ik gebruik de suite zelf ook onder Windows). Firefox ook wel eens geprobeerd. Hoewel ik dat een prima browser is vind ik de suite juist sneller dan de losstaande applicaties Firefox en Thunderbird (in tegenstelling tot wat ik in de media lees).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-29T08:18:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.