Bedrijfsleven gaat duidelijk voor internetbankieren

Dit artikel delen:

Het aantal Nederlandse bedrijven dat zijn bankzaken elektronisch regelt is in het afgelopen kwartaal gestegen naar 75 procent. Dit komt neer op 453.000 bedrijven. De stijging is toe te schrijven aan een opmars van internetbankieren. Het aantal bedrijven dat nog via software bankiert is gestaag aan het dalen. Dit blijkt uit de TNS Nipoe-monitor van bedrijven.

Internetbankieren vindt met name in kleinere vestigingen (minder dan vijf werknemers) plaats, terwijl grotere vestigingen nog veelal via software bankieren. Gelet op branches wordt internetbankieren significant het meest toegepast in de zakelijke dienstverlening (44 procent). Branches die nog veelal gebruik maken van software, zijn industrie (36 procent), groothandel (37 procent) en de transportsector (36 procent).

Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens TNS Nipo dat bedrijven uit deze branches gebruik maken van een koppeling tussen de software voor het elektronisch bankieren en de boekhoudafdeling of voorraadbeheer. De branches waar elektronisch bankieren het meest achterblijft zijn de detailhandel (zowel food als non-food) en de horeca. In deze branches is het pc bezit ook nog steeds het laagst (gemiddeld 76 procent ten opzichte van 90 procent gemiddeld voor het totaal).

Van de 140.000 bedrijven die nu nog niet elektronisch bankieren, heeft 26 procent concrete plannen om hier in de komende twaalf maanden wel op over te stappen. Bij 13 procent van de bedrijven die nog niet elektronisch bankieren en hier ook nog geen concrete plannen voor hebben, is veiligheid daarvoor de belangrijkste reden. De angst bestaat bij hen nog steeds dat het elektronisch regelen van de bankzaken niet veilig zou zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-18T09:41:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.