Beursintroductie Google valt in goede aarde

Dit artikel delen:

Google beleefde donderdag een mooi beursdebuut op Wall Street. Het aandeel Google dat een introductieprijs had van 85 dollar stond al gauw rond de 100 dollar en sloot de eerste handelsdag ook rond datzelfde bedrag. Het betekent een waardestijging van bijna 20 procent. Niet slecht voor een beursdebutant.

Dat Google zo veel hoger is gesloten, lijkt een voorlopige indicatie te zijn dat het zoekmachinebedrijf in ieder geval niet voor te veel geld naar de beurs is gegaan. In de eerste negentig minuten dat er op de Nasdaq kon worden gehandeld, verwisselden ongeveer vijftien miljoen stukken van eigenaar, waardoor Google nu al een van de meest verhandelde aandelen op de Nasdaq is.

Google verlaagde woensdag de introductieprijs van 108 - 135 dollar per aandeel naar 85 dollar. Ook werden er minder aandelen te koop aangeboden. In plaats van de beoogde 25,9 miljoen werden het er 19,6 miljoen.

De beursgang van Google is alles behalve soepel verlopen. Het heeft een golf van negatieve publiciteit over zich heen gekregen en werd verschillende malen op de vingers getikt door de beursautoriteiten sinds het de beursgang aankondigde in april.

Afgelopen maandag maakte Google bekend dat de SEC een onderzoek was gestart naar de manier waarop aandelen en opties aan werknemers en vroege investeerders zijn verstrekt. Google was vergeten deze aandelen bij de Amerikaanse beurswaakhond aan te melden.

Eind vorige week al had Google een aanvaring met de SEC, omdat er een interview met de twee oprichters van Google (Larry Page en Sergey Brin) in Playboy stond. Bedrijven die op het punt staan om naar de beurs te gaan, moeten terughoudend zijn met de informatie die ze verstrekken aan de media. Met het interview in Playboy dat al in april werd gehouden overtrad Google deze regel.

Verder lijkt de timing van Google niet erg gelukkig gekozen, aangezien technologie-aandelen de afgelopen zes weken flinke klappen hebben gekregen op de beurzen.  Ook zijn Page en Brin voorlopig in plaats van miljardairs gewone miljonairs geworden door de beursgang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-20T10:45:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.