IPv4-voorraad raakt binnen een jaar op

Dit artikel delen:

Over minder dan twaalf maanden is de voorraad IPv4-adressen definitief opgedroogd. Daarop wijst netwerkexpert Sander Steffann in een recente bijdrage op Computable. De organisatie die wereldwijd is belast met de toewijzing van de numerieke ip-adressen, is op 10 juli 2011 door zijn buffer heen. Verschillende organisaties roepen de ict-wereld al tijden op om over te stappen op internetprotocol versie 6 (IPv6), de opvolger van IPv4.

Steffann verwijst voor zijn voorspelling naar het internetprogramma dat werd gebouwd door het Asia Pacific Network Information Centre (APNIC) in het Australische Brisbane. De instelling ontwikkelde een scriptje dat voorspelt hoeveel IPv4-adressen nog beschikbaar zijn. Het programma maakt onderscheid tussen de adressen die door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) en door de vijf regionale internetregistries (RIPE, ARIN, LACNIC, APNIC en AFRINIC) worden uitgegeven.

De IANA raakt al volgens de Australiërs al op 1 juli 2011 door zijn voorraad IPv4-adressen heen. Bij de vijf regio-organisaties wordt de bodem van de voorraad bereikt op 20 januari 2012.

Vijfmaal zestien miljoen

De laatste adressen uit de wereldwijde voorraad worden door de IANA verdeeld onder de vijf regionale registries. Elke regio krijgt volgens Steffann nog een blok van zestien miljoen IPv4-adressen. Die gebruiken ze vooral om nieuwe en bestaande ondernemingen en internet service providers nog van adressen te voorzien. Deze organisaties moeten opvolger IPv6 dan wel invoeren of al hebben ingevoerd om nog aanspraak te maken op de laatste IPv4-adressen.

In Nederland zijn veel grote internet service providers al over op IPv6, of ze testen er op grote schaal mee. Een enkeling biedt zijn klanten een gratis IPv6-modem. Voor veel bedrijven zou een overstap naar het nieuwe protocol worden belemmerd doordat IPv6-modems te duur zijn. Er zijn ook andere redenen om nog niet over te stappen. Veel websitebeheerders maken zich nog niet druk om de kwestie. Slechts weinig netwerkbeheerders zijn voorbereid op IPv6.

Waarom IPv6?

Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie 4 (IPv4) zijn vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er onvoldoende om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6.

De voorspellingen lopen uiteen, maar de meeste instanties gaan er vanuit dat er in de loop van 2011geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen de delen van het internet die alleen IPv6 ondersteunen, niet voor iedereen toegankelijk zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het 'IPv6-only' deel van het internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

IPv4: nog minder dan een jaar te gaan

IPv6 is niet veiliger dan IPv4

IPv6 vereist strengere netwerkmonitoring

BIT geeft klanten gratis IPv6-router

'Implementatie van IPv6 is onvermijdelijk'

Efficiënt overstappen op IPv6

Hoe wordt er gedacht over IPv6?

300 klanten melden zich voor IPv6-pilot XS4ALL

Ook Tweede Kamer wil IPv6 verplichten

XS4ALL start IPv6-test voor duizend klanten

Minister wil IPv6 verplichten bij aanbesteding

IPv6 speelt nauwelijks bij websitebeheerder

Top 20 Nederlandse websites niet eensgezind over IPv6

NGN geeft praktijktraining over IPv6

Voorraad IPv4-adressen duikt onder 10 procent

Bedrijven schuiven invoering IPv6 voor zich uit

'Over twee jaar zijn de IPv4-adressen op'

Tien redenen om niet te investeren in IPv6

Tip: Start klein met IPv6

'Overstap IPv6 is meer dan vervanging van hardware'

Duur modem vertraagt overstap naar IPv6

Overheid laks bij invoering IPv6

IPv6 voor/door automatiseerders

IPv6; wil de echte gebruiker nu opstaan?

Wanneer krijgt IPv6 een gezicht?

De kijk van Van Eijk: IPv4 gaat pijn doen

200 miljoen IPv4-adressen uitgedeeld in 2008

Laatste miljard IPv4-adressen in 2011 vergeven

Aankoop IPv4-blok door Microsoft is legaal

Microsoft betaalt miljoenen voor IPv4-adressen

Wereldwijde voorraad IPv4-adressen is op

Google indexeert IPv6-websites

Zoekmachines en IPv6

IPv6 Taskforce start inschrijving IPv6 Awards


Reacties

Depletion day is gedurende een aantal jaren steeds vooruitgeschoven, oa. door gebruik van NAT en dat door de recessie er een rem op de groei van het aantal nieuwe bedrijven / initiatieven was.
Afgelopen paar maanden komt echter die datum steeds sneller naar ons toe. Was het eerst 2012, eind 2011, is nu de verwachting dat met het huidige tempo van 700000 per dag is de verwachting dat het einde in juni zichtbaar is. Daarnaast is er het risico dat er een run op de laatste 6 blokken zal komen, en deze in zeer korte tijd "op zijn". Mocht dit scenario werkelijkheid blijken te zijn, dan bereiken we D-Day nog dit jaar....

Voorlopig is de komende milestone deze week: dan zullen er wederom twee /8 blokken worden toegewezen naar een van de vijf RIR's.

Als partner in het Taskforce IPv6 onderkent ook AVM deze situatie en zien wij ook de noodzaak om de markt van een passende en snelle oplossing te voorzien.

Door diverse initiatieven te ontplooien met partners en publiek, zoals de IPv6 testfase met XS4ALL en een aantal van haar gebruikers zijn wij bezig met de ontwikkeling en verfijning van de mogelijkheden.

Wij zijn dan ook blij te zeggen dat wij, mede hierdoor, straks onze producten standaard met IPv6 protocollen kunnen aanbieden om deze situatie het hoofd te bieden.

AVM hoopt ook dat andere partijen die een positieve invloed kunnen hebben op de bespoediging van deze IPv6 oplossingen in actie komen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-20T15:38:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.