Bits of Freedom: T-Mobile misbruikt positie

Dit artikel delen:

Deutsche Telekom misbruikt haar positie als doorgeefluik van het internet en tast daarmee het open internet aan. Dat zegt Bits of Freedom naar aanleiding van het nieuws dat Deutsche Telekom en zijn dochterbedrijf T-Mobile aanbieders zoals Google geld willen laten betalen voor toegang tot hun netwerk. De digitale burgerrechtenbeweging vindt dat de Nederlandse regering providers moet verbieden in te grijpen in het internetverkeer.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) roept de Nederlandse regering op om providers te verbieden in te grijpen in het internetverkeer van hun gebruikers. In een interview in het Duitse Manager Magazin zegt Deutsche Telekom topman Obermann dat hij nieuwe betaalmodellen wil ontwikkelen voor mobiel internet. Hij wil onder meer dienstaanbieders, zoals Google en Apple, laten betalen voor doorgifte. Dat betekent volgens BoF dat gebruikers dubbel zullen betalen: Google zal die kosten (bijvoorbeeld via extra reclame) immers weer doorberekenen aan internetgebruikers, die al hebben betaald voor internettoegang.

De stap van Deutsche Telekom tast de openheid van internet aan en is slecht voor innovatie, zo stelt de digitale burgerrechtenbeweging. Providers moeten juist alle diensten doorgeven, en niet onderscheid maken tussen verchillende aanbieders. Directeur Ot van Daalen, Bits of Freedom: 'Providers zijn de poortwachters van het internet. Zij mogen niet bepalen welke websites of diensten wij kunnen bezoeken. Deutsche Telekom laat hierdoor zien dat zij zich die rol wel wil aanmeten. De Nederlandse overheid moet ingrijpen en dat verbieden.'

Netwerkneutraliteit

De Nederlandse overheid is een voorstander van netwerktransparantie. BoF wil echter verder gaan. De organisatie pleit er voor om in de Telecommunicatiewet een artikel op te nemen, waarin OPTA wordt belast met het bevorderen van de netwerkneutraliteit. De toezichtsorganisatie zou die neutraliteit ook moeten kunnen afdwingen via de rechter.

BoF bedoelt met 'netwerkneutraliteit' dat providers het internetverkeer in principe niet mogen discrimineren naar bron, inhoud en bestemming.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als T-mobile haar plannen doorzet dan stap ik asap over naar een provider die niet zulke belachelijke plannen heeft. Ik steun het streven van BoF dan ook van harte.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-23T08:32:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.