'Veel grotere providers nog niet klaar voor IPv6'

Dit artikel delen:

Veel grotere internet service providers (ISP's) zijn nog niet klaar voor het invoeren en aanbieden van IPv6 aan zakelijke klanten. Dat blijkt uit een 'nulmeting' tussen januari en april 2010 door TNO. De onderzoeksorganisatie deed het onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken (EZ).

Het aantal internetproviders dat daadwerkelijk een IPv6-verbinding aanbiedt aan haar klanten, is met zeven nog gering. Ook is nog niet helder hoe snel meer diensten en content op IPv6 beschikbaar komen.

'Het zijn op dit moment vooral de kleine internet service providers (ISP's) die IPv6 hebben doorgevoerd en aanbieden aan zakelijke klanten', schrijft TNO. Er zijn volgens de onderzoekers zes ISP's in Nederland die een 'native' IPv6-verbinding aanbieden aan zakelijke klanten. Dat zijn BIT, Breedband Delft, Interoute, Signet, Introweb en Proserve.  XS4all biedt IPv6 aan voor een beperkte doelgroep Nederlandse consumenten.

Nulmeting

Nederland zit in de voorhoede bij de voorbereiding voor het gebruik van het nieuwe internetprotocol IPv6. Hoewel het gebruik nog laag is, blijkt uit het toenemend aantal aangevraagde adressen dat het bewustzijn wel toeneemt, schrijven de onderzoekers. Het is echter nog onduidelijk op welke schaal daadwerkelijk voorbereidingen worden getroffen om het nieuwe internetprotocol in te voeren.

Drie procent van de Nederlandse internetgebruikers heeft toegang heeft tot het IPv6-internet. In vergelijking met andere landen is dat een gemiddelde score. Tot eind 2009 had Nederland in totaal 23 miljoen IPv4-adressen aangevraagd, waarvan 2 miljoen in 2009. Deze groei is toe te schrijven aan de opkomst van mobiele toepassingen die naar verwachting blijft doorzetten.

TNO deed een 'nulmeting' van de Nederlandse IPv6-uitrol tussen januari en april 2010. Over een half jaar zal een tweede meting plaatsvinden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik mis SURFnet in het lijstje van providers die IPv6 aanbieden. En dan kom je gelijk op een aantal internetgebruikers dat fors hoger ligt.

Logisch omdat SURFnet geen verbindingen levert aan zakelijke klanten.

Mij frappeert de enorme discrepantie tussen enerzijds de paniek-meldingen van de 'goeroes' en anderzijds de volstrekt lethargische houding van ISP's. Maar ook het nagenoeg volledig ontbreken van paraktische tips frappeert me. Ik ben al ruim een half jaar op en af bezig met deze matrerie, maar veel verder kom ik al maar niet.
Zou het niet zo kunnen zijn, dat we straks gewoon het einde van de IP4-straat bereiken en dan gewoon met de hele meute mee de IPv6-straat in denderen?
Moeten we niet gewoon wachten tot het uur 'U'?
Voor mijn gevoel kan ik momenteel nog geen kant op met IPv6: het schijnt dat onze router/firewall het protocol aan zou moeten kunnen en ik heb op mijn eigen machine IPv6 geinstalleerd, maar ik kom er gewoon geen steek verder mee.
De boekhandels puilen nou ook niet direct uit van de literatuur op dit punt...

@R.J. Tuijnman
Paniek-meldingen lijkt me contra-productief, maar het (ogenschijnlijke) niks doen van ISP's lijkt ook erg onverstandig.

Wat je precies bedoelt met "ik kom geen steek verder" weet ik ook niet. Misschien kun je daar even verder ook uitweiden.

Wat betreft een tekort aan boeken: dat ligt echt aan je boekhandel. Als je zoekt op IPv6 op amazon.com vind je 846 resultaten. En anders heb je nog altijd tientallen fora, mailing lists en chatrooms waar mensen je kunnen helpen met je specifieke applicatie of OS (ik spreek uit ervasring en ik ben WEL een steek verder).

Er is al zoveel geschreven over IPv6 maar alles hangt of staat natuurlijk wel met de acces en hosting providers (ISP’s) als die al geen IPv6 ondersteunen hoe moeten de eindgebruikers dit dan doen? Gaat er straks een grote verhuizing plaat vinden naar providers die wel IPv6 ondersteunen?

Of gaat het allemaal wel meevallen en blijven we nog minimaal 2 jaar op IPv4? Deze vragen zijn niet te beantwoorden zolang er maar een (te) klein gedeelte van de providers dit ondersteund.

Ik hoor ook vrijwel nooit iets over de overheid als dit blijkbaar een probleem kan gaan worden waarom grijpt de overheid niet in dan? Waarom is er geen geld om dit probleem om te lossen? Of willen we met z’n alle straks een internet crisis? Het blijft iig een boeiende discussie!

@R.J. Tuijnman

Op zich had ik mij ook nooit zo echt verdiept in IPv6. Totdat er hier op computable een ander artikel (zie link hieronder) tegen kwam.

Ik dacht eerst ook nu IPv4 en dan straks verder op IPv6, maar met dat ik daar reacties op kreeg werd mij het 1 en ander duidelijk.

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/netwerken/3329709/1276932/hoe-wordt-er-gedacht-over-ipv6.html

@Marcel: Afgaande op de berichten in de vakpers heb ik een seminar bezocht, getracht IPv6 te implementeren, maar kom gewoon niet verder. Wellicht omdat onze ISP het niet ondersteunt.
Verder kijk ik regelmatig in de boekhandel naar boeken over IPv6. Ook heb ik het Computercollectief erover aangeschreven, maar verder dan drie titels waarin ook een bladzijde of drie per boek aan het fenomeen gewijd waren, kwam ik toch echt niet. Daarbij vind ik de materie voor mij persoonlijk dermate wezensvreemd (ik ben de laatste die mezelf netwerkspecialist zou durven noemen) dat ik een en ander liefst in het Nederlands tot me neem. Dat beperkt de keuze al heel vlot. Daarbij zijn de Engelstalige boeken vaak erg op een Amerikaanse situatie gericht.
Als het écht zo'n hot-issue zou zijn, dan zou er al veel meer op de Nederlandse markt gebracht zijn. We hebben nog een jaar, maar ik ben nog geen enkel IPv6 boek in de Nederlandse taal tegengekomen.
Ik zoek dus een simpele praktijkgids hoe over te gaan op IPv6 met een een beetje leken-achtergrondinformatie. het enige dat ik hier (en overal elders) zie zijn paniekberichten dat het einde nu echt in zicht is. Iedereen loopt in paniek te schreeuwen dat er een overstroming aankomt, maar niemand lijkt met een handleiding voor een vlot - of beter nog een Ark - bezig!

Het zal nog wel even duren voordat dit echt een probleem gaat worden, immers alle thuis gebruikers, die verders niets bijzonders hebben (mail servers ftp servers web servers etc) die kan een provider snel migreren naar IP6 kwestie van dhcp leases aanpassen.

Als ze echt ip adressen tekort komen dan gaan providers dat als eerste doen, >> grote groepen naar ip6 forceren die geen zakelijk contract hebben. Dat levert ontzettend veel ip4 adressen op.

Tegen die tijd, zal het dan ook een kleine stap zijn om de overgebleven ip4 bedrijven oook op ip6 te zetten


Even voor de extra duidelijkheid translatie is goed mogelijk tussen ip4 en ip6 zonder dat je het hebt gemerkt heb je wellicht al eens een ip6 netwerk gesurft.
kortom ik zie ook niet de poeha hiervan eigenlijk.

Ja de ip4 nummers raken op, so what, er zijn alternatieven en bovendien protocol translatie is mogelijk kortom.. zoveel haast is er niet.

@peter: Als grote groepen partikulieren (geforceerd) naar IPv6 overgaan, zullen deze klanten ook van het bedrijfsleven verwachten dat zij daar terecht kunnen komen.

Met andere woorden: als de concument (al of niet geforceerd) IPv6 gaat gebruiken, dan zal het bedrijfsleven snel moeten volgen. Je raakt anders klanten kwijt...

@Chris: Ik denk dat de consument hier helemaal niets van gaat merken. Die wordt naar ik vermoed gewoon door de ISP door gerouteerd naar waar hij maar wil zonder dat hij daar iets van merkt. Pas op het moment dat hij een webserver gaat draaien of een VPN naar huis op wil zetten komt IPv6 om de hoek kijken.
Aangezien men ons informeert dat het nu toch echt 5 voor 12 is, zou je meer initiatieven mogen verwachten van de betrokken instanties. Je kunt toch niet van de modale consument verwschten dat die zelf even uitvogelt hoe je van IPv4 naar IPv6 overgaat?

Ondanks de optimalisatie van IP-verkeer met IPv6, zal IPv4 nog lang zijn dominantie behouden binnen ISPs en hosting-omgevingen (dual-stacking) en dat zeker binnen enterprise-omgevingen. Op een gegeven moment krijg je een omslag punt, waarbij steeds meer aangeboden network services op het Internet IPv6-ready zijn in tegenstelling tot IPv4. Als dit punt gepasseerd is zal IPv4 naar mijn idee snel verdwijnen binnen het Internet.

Ik geloof niet dat de complexere enterprise netwerken op korte termijn hun gehele network design omgooien om 'maar' IPv6 te ondersteunen. Het brengt immers ook wat beveiligingsrisico's met zich mee. Private adressen genoeg.

ISPs en hosters zullen wel moeten om aan de groei te kunnen voldoen. Ik verwacht niet dat translatie (NAT-PT) veel gebruikt gaat worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-27T08:34:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.