AMS-IX verstouwt ruim 1 terabit per seconde

Dit artikel delen:
toetsenbord online internet muis

Internetknooppunt Ams-ix heeft voor het eerst sinds zijn oprichting in 1994 meer dan 1 terabit per seconde (1Tbps) moeten verstouwen. Dat gebeurde dinsdagavond 14 september 2010. Ams-ix is het platform waarop meer dan 360 grote Nederlandse en buitenlandse internet service providers internetverkeer uitwisselen, zoals voor traditionele data, internettelefonie en video.

De groei van het dataverkeer wordt veroorzaakt doordat steeds meer internetaanbieders uit Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië aansluiten op de Amsterdam internet exchange. Ook smartphones en pda's met internettoegang en het toenemende gebruik van streaming video, muziek en film zorgen voor extra verkeer op het platform.

Op naar 1 petabit per seconde

ams-ix 1tbps

Dinsdagavond 14 september om 21.17u doorbrak Ams-ix het record van 1 terabit per seconde (uiterst rechts op grafiek) (bron: ams-ix.nl)

Volgens algemeen directeur Job Witteman van Ams-ix is de 1 Tbps een mijlpaal in de geschiedenis van de exchange. Volgens hem maakt het internetknooppunt zich inmiddels klaar voor de volgende mijlpaal: die van 1 petabit per seconde (ofwel 1000 Tbps). Ams-ix beheert ook het eerste uitwisselplatform voor mobiel ip-verkeer: de Global GPRS Roaming Exchange (GRX) en de Mobile Data Exchange (MDX).

In heel 2009 wisselden de leden van Ams-ix 1,75 exabytes aan verkeer uit. Een exabyte is een miljard gigabyte ofwel 1018 byte. In 2008 wisselden de leden nog 1,1 exabyte uit, 30 procent minder dan een jaar later.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Euuh... dit is een gemiddelde per 5 minuten geweest. Waarschijnlijk hadden ze daarvoor al lang piekjes van 1Tb per seconden gehad, alleen wordt dat uitgevlakt in de grafiek.

Alsnog leuke prestatie!

Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-15T16:26:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.