Internet vandaag 35 jaar in de lucht

Dit artikel delen:

Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat er twee computers werden aangesloten op Arpa-net, de voorloper van het huidige internet.

Twee computers die aan elkaar gekoppeld werden met een vijf meter lange kabel – dat was wat er op 2 september 1969 gebeurde. Plaats van handeling: Ucla, de University of California in Los Angeles.

 

De ene computer was een Sigma 7, de andere een IMP, een Interface Message Processor. Doel van de verbinding: een nieuwe technische standaard uitproberen van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Met die standaard moesten wetenschappers en het leger snel informatie kunnen uitwisselen.


Door de koppeling was het eerste knooppunt een feit. Niet veel later bleken er inderdaad data-pakketjes tussen de Sigma en de IMP (die we nu router zouden noemen) uitgewisseld te kunnen worden. De geboorte van internet was een feit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens TheRegister ( http://www.theregister.co.uk/ 2004/09/01/internet_birthday/ ) was het gisteren al ?

Gister vandaag wat maakt het uit

Nee, Joepie en Bob, een dag meer of minder maakt weinig verschil, maar feit blijft dat dit een gedenkwaardige historische gebeurtenis was. Voor het eerst werd de IT verrijkt met de C tot wat het vandaag heet: ICT. En misschien hebben jullie er overheen gelezen, maar het geheim van dit succes is vooral gelegen in een (destijds) nieuw toegepaste methodiek voor datacommunicatie: packet switching (pakketschakelen)! Dit gebeurt in feite op immense schaal in het huidige internet. Een beetje eerbied voor de historie is niet overbodig....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-02T11:22:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.