Site toont best bezochte IPv6-sites

Dit artikel delen:

De Stichting IPv6 Nederland (Stipv6) is een website gestart die een overzicht bijhoudt van de honderd meest bezochte websites door Nederlandse internetgebruikers en de beschikbaarheid van die websites via IPv6. Het doel is om websites die bereikbaar zijn via IPv6 extra onder de aandacht te brengen.

'Hoe eerder veel-bezochte websites bereikbaar worden via IPv6, des te soepeler zal de overgang van het oude IPv4- naar het nieuwe IPv6-internet verlopen', aldus de stichting.

De nieuwe website kent websites nul, één, twee of drie sterren toe. De hoogste score wordt alleen toegekend wanneer het hoofddomein van de website via IPv6 bereikbaar is. Voor een via IPv6-bereikbaar subdomein zijn twee sterren te scoren. Eén ster wordt toegekend aan sites die een pagina aanmaken 'die verwijst naar een webserver die via IPv6 bereikbaar zal worden.'

Voor de komende maanden staan verder op het programma het publiceren van de IPv6-geschiktheid van internettoegangsdiensten en van software, aldus de stichting.

Stipv6

Stipv6 werd in oktober 2010 opgericht door zes zelfstandige internet-, netwerk, en IPv6-consultants. De stichting adviseert over IPv6 in Nederland. De groep richt zich op certificering van diensten en producten en benadert leveranciers van hardware, software en internetdiensten voor het delen van kennis over IPv6 via trainingen.

Van IPv4 naar IPv6

Door het groeiend aantal gebruikers en apparaten zal naar verwachting de voorraad van de huidige IPv4-adressen halverwege 2011 uitgeput zijn. Het huidige internetprotocol, IP versie 4 (IPv4), werkt met IP-adressen van 32 bits lang. Toen het internet in de jaren zeventig werd bedacht, leek dit ruim voldoende. Met deze vorm van adressering kunnen bijna 4 miljard websites, pc's, mobieltjes, e-readers, etc. op het internet worden aangesloten. Ieder apparaat moet een uniek nummer hebben.

In de jaren negentig is een oplossing voor het IP-adrestekort bedacht: IPv6. Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 is dat de adreslengte vergroot is van 32 bits naar 128 bits. Hiermee is het aantal unieke nummers 'onvoorstelbaar groot': 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456, een getal met 39 cijfers.

Met de noodzaak van adressen voor auto's, huishoudelijke apparaten en andere goederen ('the internet of things'), is het aantal benodigde IP-adressen een veelvoud van wat nu in gebruik is. Alleen met IPv6 is een verdere efficiënte en veilige groei van internet mogelijk.

Bron: Stipv6

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-13T11:27:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.