Internetten.nl meldt beschikbaarheid IPv6

Dit artikel delen:

De vergelijkingswebsite voor internetaansluitingen Internetten.nl vermeldt vanaf januari 2011 de IPv6-kenmerken van aanbiedingen voor internettoegang. Bij elk abonnement voor internettoegang voor consumenten toont de site de mate waarin deze geschikt is voor het nieuwe Internet Protocol versie 6. Op een schaal van 1 tot 6 is te zien in hoeverre gebruikers direct en automatisch of met eigen handelingen internettoegang via IPv6 kunnen hebben.

De opname van IPv6-geschiktheid in de lijst met kenmerken van internetabonnementen is ontstaan uit een samenwerking met de Stichting IPv6 Nederland (Stipv6). Aan de lijst met kenmerken van internet-abonnementen' wordt op internetten.nl ook ‘IPv6' toegevoegd. Ook Totaalwijzer.nl, waar totaalpakketten voor internet, telefonie en digitale tv worden vergeleken, zijn inmiddels voorzien van IPv6-details.

Het vermelden van IPv6-geschiktheid van internettoegang is het tweede project van Stipv6 en sluit aan op het in november vorig jaar gelanceerde IPv6ready.nl, dat de IPv6-bereikbaarheid van de top- 100 van best bezochte sites in Nederland inzichtelijk maakt.

Stipv6

Stipv6 werd in oktober 2010 opgericht door zes zelfstandige internet-, netwerk, en IPv6-consultants. Daaronder zijn ook Computable-experts Sander Steffann en Joost Tholhuijsen.

De stichting adviseert over IPv6 in Nederland. De groep richt zich op certificering van diensten en producten en benadert leveranciers van hardware, software en internetdiensten voor het delen van kennis over IPv6 via trainingen.

VAN IPV4 NAAR IPV6

Door het groeiend aantal gebruikers en apparaten zal naar verwachting de voorraad van de huidige IPv4-adressen halverwege 2011 zijn uitgeput. Het huidige internetprotocol, IP versie 4 (IPv4), werkt met IP-adressen van 32 bits lang. Toen het internet in de jaren zeventig werd bedacht, leek dit ruim voldoende. Met deze vorm van adressering kunnen bijna 4 miljard websites, pc's, mobieltjes, e-readers enzovoorts op het internet worden aangesloten. Elk apparaat moet een uniek nummer hebben.

In de jaren negentig is een oplossing voor het IP-adrestekort bedacht: IPv6. Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 is dat de adreslengte vergroot is van 32 bits naar 128 bits. Hiermee is het aantal unieke nummers 'onvoorstelbaar groot': 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456, een getal met 39 cijfers.

Met de noodzaak van adressen voor auto's, huishoudelijke apparaten en andere goederen ('the internet of things'), is het aantal benodigde IP-adressen een veelvoud van wat nu in gebruik is. Alleen met IPv6 is een verdere efficiënte en veilige groei van internet mogelijk.

Bron: Stipv6

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Alleen met IPv6 is een verdere efficiënte en veilige groei van internet mogelijk."
Dat is te zwart/wit gesteld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-07T15:35:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.