IANA deelt laatste IPv4-adressen uit

Naar alle waarschijnlijkheid is de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) op 2 februari 2011 door haar voorraad IPv4-adressen heen. Dat voorspelt het Asia Pacific Network Information Centre (APNIC) in het Australische Brisbane.

De instelling schreef een script dat voorspelt hoeveel IPv4-adressen nog beschikbaar zijn.

Buffer

IANA is de organisatie die wereldwijd de IPv4- en IPv6-adressen uitdeelt. Dat doet de autoriteit aan vijf 'regionale internetregistries'. In Europa is dat RIPE NCC, dat in Amsterdam gevestigd is. De andere vier registries zijn ARIN (voor Noord-Amerika), LACNIC (Latijns-Amerika), APNIC (Pacific Azië en Australië) en AFRINIC (Afrika). Deze vijf registries verdelen de adresblokken verder onder de providers van hun regio. Deze moeten opvolger IPv6 dan wel invoeren of al hebben ingevoerd om nog aanspraak te maken op de laatste IPv4-adressen.

Dat de IANA door haar voorraad IPV4-adressen heen is, wil niet zeggen dat er geen IPv4-adressen meer beschikbaar zijn. De vijf regionale internetregistries hebben namelijk nog een buffer. Met die buffer kunnen ze naar schatting nog ruim een half jaar toe. APNIC voorspelt dat alle IPv4-adressen op zijn op 10 oktober 2011.

Vertraging internetverkeer

Een recente meting van Ripe NCC (die gebruikmaakt van een zogenaamde ‘crawler') wijst uit dat 4,28 procent van de gemeten hosts in Nederland met IPv6 bereikbaar is.

Voorzitter Erik Huizer van de IPv6 Task Force zei eerder tegen Computable te vrezen voor faillisementen van internetproviders en vertraging van het internetverkeer. Ook geopolitieke spanningen sluit Huizer niet uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Die datum van 2 februari is enkel en alleen gebaseerd op de aflopende teller van Geoff Huston, die inderdaad voor APNIC werkt, maar zijn voorspelling is op persoonlijke titel. Die teller staat sinds vanmorgen op 2 februari. Maar gisteren meldde die nog dat X-day al op 20 januari plaats heeft gevonden. Een andere teller, die van Stephan Lagerholm staat al een week nul.

Als APNIC, zoals ze tot dusver altijd deden twee nieuwe blokken had aangevraagd als hun teller [url]http://www.apnic.net/community/ipv4-exhaustion/graphical-information[/url] door de 2 gaat, was het spel een week geleden al uit geweest. Om één of andere reden wordt er dus nog even gewacht. Waarom weet niemand en wie het weet wil het niet zeggen. Misschien willen ze wat mediacircus genereren. Het zou dus best op 2 febrari kunnen zijn, maar als het vanavond nog gebeurt zou het me ook niet verbazen.

MV, IPv6 watcher.


Niet alleen Apnic is door z'n standaard buffer heen.
Ook Afrinic heeft nog maar 1.598557 /8 over, maar gezien de snelheid waarmee Afrinic uitdeelt (en dat ze nog niets met 105.* hebben gedaan), zal Apnic de eerst volgende twee reeksen krijgen.
Laatste vorige reeksen zijn naar Ripe en Arin gegaan, die derhalve nog 'redelijk' in hun buffer voorraad zitten...

Twee /8's zijn vannacht naar APNIC gegaan: http://www.apnic.net/publications/news/2011/delegation
IANA zal de resterende vijf stuks dus ook een dezer dagen gaan alloceren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-24T14:34:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.