Viafrica vernieuwt website Afrikaanse scholen

Dit artikel delen:

De Nederlandse stichting Viafrica heeft een vernieuwde onderwijswebsite opgezet voor middelbare scholen in Kenia en Tanzania. Viafrica richt zich op meer, beter en duurzaam gebruik van ict in verschillende Afrikaanse landen, met name in het voortgezet onderwijs. Computable steunt dit initiatief.

De website CLASSworksacademy.org is onderdeel van het Viafrica-programma CLASSworks. Dat  voorziet in de begeleiding van middelbare scholen bij alle essentiële onderdelen die samenhangen met het beheer en gebruik van een computerlokaal. Voorbeelden daarvan zijn het geschikt maken van een lokaal voor computeronderwijs, het opleiden van docenten en het inpassen van computeronderwijs in het lesprogramma.

Viafrica heeft tot dusver 150 scholen van een computerlokaal voorzien. De nieuwe website is bedoeld om docenten en leerlingen in staat te stellen de computervaardigheden, zoals die in het programma worden geleerd, te verbreden en te verdiepen.

Internettoegang

Veel scholen in Afrika hebben echter nog geen toegang tot internet. Een belangrijke doelstelling van het project is dan ook om de volledige site via de schoolserver offline beschikbaar te krijgen. Via de clients kunnen de leerlingen met een internetbrowser de site nu benaderen op de lokale server.

De content op de site is gebaseerd op de vraag vanuit de scholen zelf en sluit aan op het nationale onderwijscurriculum. Alle materiaal is beschikbaar gesteld door derden. Op dit moment bevat CLASSworksacademy bijna 500 pdf-bestanden, Flash-animaties en de volledige Wikipedia for schools.

In ontwikkeling

CLASSworksacademy is een project in ontwikkeling. Naast een forse uitbreiding van het beschikbare materiaal zijn de gebruikersinteractie en navigatiemogelijkheden verbeterd en vereenvoudigd. Een groep vrijwilligers in Nederland houdt zich bezig met het voortdurend verzamelen van nieuwe content.

De komende maanden zullen ook een aantal gemirrorde externe onderwijs-websites aan CLASSworksacademy worden toegevoegd. Daardoor ontstaat een 'internet-in-a-box'. Tijdens service- en onderhoudsbezoeken draagt Viafrica zorg voor regelmatige updates. Daardoor blijft de actualiteit gewaarborgd.

ICT zonder grenzen

Het project 'ICT zonder grenzen' is een samenwerkingsverband van Computable met Viafrica. Stichting Viafrica ondersteunt en stimuleert het gebruik van ict binnen onderwijsinstellingen in verschillende Afrikaanse landen. Computable wil met dit project bijdragen aan verdere toepassing van informatietechnologie in ontwikkelingsgebieden. Wij roepen bedrijven en ict'ers op Viafrica te ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heeft deze organisatie nu werkelijk het idee dat ze hiermee de wereld verbeteren??

Internet heeft voor diverse Noord-Afrikaanse landen een katalyserende werking gehad. Dit lijkt me een mooi opstapje hiervoor.

Altijd leuk om artikelen te lezen waarin onze onbaatzuchtige houding naar voren komt en wij er alles aan doen om mensen en/of landen in nood te "helpen". Het is moeilijk te beoordelen of Viafrica ook zo'n organisatie is, maar in de meeste gevallen waar er "geholpen" wordt, wordt eerst de eigen zak gevuld, hetzij dmv dicterende regels mbt uitgeven van geld (bv mag alleen aan opdrachtnemers uit het land dat de hulp biedt worden uitgegeven), hetzij door ergens een flinke subsidie pot leeg te roven. Komt er vaak op neer dat met de "hulp" lokale aanbieders van diensten en producten het nakijken hebben, terwijl juist deze lokale aanbieders gestimuleerd zouden moeten worden.

Fantastisch,

Nu is de hongersnood verdwenen, het HIV-probleem is opgelost en het continent is oorlogsvrij..

Bovenstaande reacties nodigen uit tot een reactie van de zijde van Viafrica.
Viafrica is een organisatie die zich kenmerkt door een duale aanpak. Enerzijds voeren we maatschappelijke projecten uit, bijvoorbeeld binnen het onderwijs, om sectoren te ondersteunen met ICT die niet de middelen hebben. Anderzijds ontplooien we economische activiteiten om deze maatschappelijke projecten te financieren. Ons model is er op gericht om binnen afzienbare tijd onafhankelijk te zijn van subsidies en fondsen.
Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat onze "klanten" in Afrika, een vraag uitoefenen en we dus geen projecten opzetten waaraan geen lokale behoefte is. Dus geen hulp omdat wij het zo belangrijk achten, maar oplossingen die aansluiten bij de lokale vraag. Hierbij werken we met lokale kantoren met lokale medewerkers en stimuleren op die manier zowel de werkgelegenheid als de bedrijvigheid. Er worden hierbij geen gesubsidieerde producten aangeboden die concurreren met lokale ondernemers, zodat van oneerlijke concurrentie of marktverstoring geen sprake is.
Of wij denken hiermee de wereld te verbeteren? Nee, maar we zijn wel van mening dat door een geïntegreerde aanpak van maatschappelijke en economische activiteiten er meer basis voor ontwikkeling wordt gelegd dan de "hulpprojecten" zoals die jarenlang in het kader van ontwikkelingssamenwerking zijn ingevuld. We verbeteren met onze aanpak de wereld niet, maar dragen wel een klein steentje bij aan economische ontwikkeling.

De benadering van een geïntegreerde aanpak van maatschappelijke en economische activiteiten is naar onze mening een juiste. Hierdoor wordt een project ook daadwerkelijk levensvatbaar. Kortom, Viafrica gefeliciteerd met jullie vernieuwde onderwijswebsite namens DURABILIT!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-14T09:42:00.000Z Vincent Hoogendijk (Viafrica)
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.