Eén op vijf IBM'ers werkt nog met IE6

ActiveX verhindert de gewenste uitrol van Firefox

Dit artikel delen:

Op 95.000 van de 500.000 desktops die IBM-werknemers gebruiken is het verouderde Internet Explorer 6 (IE6) nog steeds de standaardbrowser. Dat komt door legacy-applicaties die ActiveX-besturingselementen gebruiken. Toch is het besluit van IBM om Mozilla Firefox als standaardbrowser binnen het bedrijf uit te rollen, voor het grootste deel gelukt. Dat vertelt 'open client architect' John Walicki van IBM in een interview met Computable.

Op 494.000 werkstations is Firefox geïnstalleerd. Op 300.000 daarvan, 58 procent van het totaal aantal desktops, is het bovendien de standaardbrowser. Echter op 95.000 desktops (19 procent van het totaal) is Internet Explorer 6 nog steeds de standaard. Dat is een oude versie van IE 9, de browser die Microsoft op 14 maart 2011 beschikbaar stelde.

De resterende desktops bij IBM hebben een andere browser, zoals Safari of Chrome, als standaard ingesteld.

Eén van Walicki's doelen voor 2011 is dan ook het wegnemen van de belemmeringen die ervoor zorgen dat een aantal bedrijfsafdelingen nog gebonden is aan Internet Explorer. Op die manier hoopt de 'open client architect' te bereiken dat aan het eind van dit jaar Internet Explorer 6 nog maar voor 5 procent van het internetverkeer verantwoordelijk is. Daarnaast worden leveranciers van gesloten webapplicaties 'sterk aangemoedigd' om ondersteuning te bieden voor Firefox', zo schreef vice president open systemen Bob Sutor in een weblog in 2010.

Firefox 4

IBM draait sinds januari 2011 op vierduizend werkstations proef met de bètaversie van Firefox 4. Walicki noemt de nieuwe browserversie 'geweldig en snel'. In het derde kwartaal van 2011 wordt de browser uitgerold op alle 494.000 stations waarop nu nog Firefox 3 draait. 'Een aantal' werkplekken met IE6 wordt daarnaast geüpgrade naar IE8.

De belangrijkste reden dat IBM heeft gekozen voor Firefox, is dat de browser platformonafhankelijk is: 'Hij is beschikbaar voor zowel Windows, Linux als de Mac.' Volgens Walicki is op ongeveer 5 procent van de IBM-werkstations Linux of Mac OS geïnstalleerd. Op de overige 95 procent draait Windows. In totaal telt IBM ongeveer 400.000 werknemers in vaste dienst en 100.000 extern ingehuurde krachten. Die gebruiken samen 500.000 werkstations.

Daarnaast beschouwt Walicki Firefox als een 'veilige, krachtige, moderne en open browser'.

Firefox als standaardbrowser

In juli 2010 maakte IBM bekend Firefox intern als standaardbrowser te willen uitrollen. Waar in de zomer van 2010 op enkele duizenden van de in totaal half miljoen werkstations Firefox was geïnstalleerd, is dat aantal nu opgelopen tot 494.000. Dat is bereikt door op elke nieuwe computer Firefox als de standaarbrowser te installeren, en de gebruikers op bestaande werkstations aan te moedigen Firefox als hun standaardbrowser te gaan gebruiken. SaaS-leveranciers worden daarnaast 'sterk aangemoedigd' om hun browsergebaseerde software Firefox te laten ondersteunen.

IBM draagt al sinds 2000 bij aan de ontwikkeling van Firefox, onder meer op het gebied van toegankelijkheidsopties. Toentertijd bestond Firefox nog niet als aparte browser. Het was onderdeel van een Mozilla applicatie-suite voor mail en internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben IBM´er en snap al niet wat ik aan deze info heb. Laat staan de rest van de wereld?

Ik vraag me af wanneer Jolein de Rooij, dit interview heeft gedaan.
Afgelopen donderdag heb ik op het NOIV jaarcongres iets anders gehoord van John Walicki. Daarin gaf hij tijdens een presentatie aan (met een duidelijke schop beweging "we will kick it out") ongeveer 2tweemaanden nog nodig te hebben om IE6 te killen.
Het 'Open werken' bij IBM is trouwens een traject van 10 jaar, dan maakt die paar maanden ook niet meer zoveel uit.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-23T16:06:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.