Aankoop IPv4-blok door Microsoft is legaal

Dit artikel delen:

De aankoop van ipv4-adressen uit de failliete boedel van hardwareleverancier Nortel door Microsoft is toegestaan. Het gaat om internetadressen die vrij verhandelbaar zijn. Dat zegt Erik Huizer van IPv6 Taskforce Nederland. Het blok adressen dat Microsoft kocht is namelijk vrijgegeven voordat in 1994 IANA (Internet Assigned Numbers Authority) begon met het reguleren van de uitgifte van ipv4-adressen.

Microsoft betaalde eind maart 2011 ongeveer 7,5 miljoen dollar voor 666.624 ipv4-adressen uit de boedel van het failliete Nortel. Dat komt neer op 11,28 dollar per adres. Naar aanleiding van die transactie ontstond een discussie of die aankoop is toegestaan.

Volgens Huizer is het niet de eerste keer dat ipv4-adressen worden verhandeld. Maar is het wel de eerste keer dat het om een dergelijk groot blok adressen gaat. De aankoop van Microsoft is volgens hem volstrekt legaal, omdat het om internetadressen gaat die voor 1994 zijn uitgegeven. Dat is voor de periode dat de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) begon met het reguleren van de uitgifte van adressen aan internet service providers (isp's). Adressen die na die periode zijn uitgedeeld, zijn volgens Huizer niet 'vrij verhandelbaar'.

Ook volgens ipv6-consultant en Computable-expert Joost Tholhuijsen zijn er geen regels die de aankoop van Microsoft verbieden. Door de aankoop van de adressen kan Microsoft volgens hem de dienstverlening op basis van ipv4 langer in de lucht houden en naast het nieuwe protocol ipv6 gebruiken.

IANA: ipv4 is op

Volgens IANA zijn sinds 3 februari 2011 de ipv4-adressen op. Er is nog wel een beperkte voorraad adressen aanwezig in de buffer van de vijf regionale internetregistry's, waaronder RIPE NCC dat in Europa de uitgifte regelt. Deze registry's verdelen de adressen verder onder isp's. Huizer verwacht dat eind 2011 in Azië de ipv4-adressen op zijn. De VS en Europa zouden in 2012 zonder de protocollen zitten, gevolgd door Afrika en het Midden-Oosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als we kijken naar de grafiek van nog beschikbare IPv4 adressen in Azië (http://www.apnic.net/community/ipv4-exhaustion/graphical-information) dan denk ik dat we blij mogen zijn als ze het nog 6 weken volhouden...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-30T13:45:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.