SIDN registreert recordaantal .nl-domeinen

groei cijfers vergrootglas grafiek

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft in 2010 de grootste jaarlijkse groei van .nl-domeinnamen geregistreerd uit zijn bestaansgeschiedenis. Het aantal .nl-domeinnamen groeide met 514.230 tot 4.192.454 per ultimo 2010. 'Gemiddeld werden dagelijks ongeveer 2900 nieuwe domeinen registreerd. Minus het aantal opzeggingen groeit het aantal netto met 1500 nieuwe domeinnamen per dag', stelt een woordvoerder in aanvulling op het jaarverslag 2010. .nl staat op de derde plaats van de ruim 250 landendomeinen in de wereld, meldt de stichting.

Algemeen directeur van SIDN, Roelof Meijer: 'Het .nl-domein is in 2010 en in de eerste maanden van 2011 hard gegroeid. Inmiddels staat de teller op zo'n 4,3 miljoen domeinnamen.' Volgens Meijer is die groei een verdienste van de SIDN en de 1950 registrars die de domeinnamen verkopen, maar hij roemt vooral de domeinnaamhouders en de internetgebruikers voor hun bijdragen aan het .nl domein.

In het verslag schrijft de stichting dat de eerste maanden van 2010 voor SIDN volledig in het teken hebben gestaan van de introductie van het vernieuwde domeinregistratiesysteem DRS5.

Volgens SIDN zijn er in 2010 belangrijke stappen gezet voor het veiliger maken van het .nl-domein. 'De .nl-zone is gesigneerd met DNSSEC, een uitbreiding op het huidige DNS dat ervoor zorgt dat een gebruiker onvervalste DNS-gegevens ontvangt en dus niet wordt omgeleid naar een vervalste website.

ISO27001

In januari 2011 is de stichting ISO27001-gecertificeerd, meldt het jaarverslag. Daarmee voldoet de stichting aan die standaard voor informatiebeveiliging.

SIDN

SIDN is verantwoordelijk voor het stabiel functioneren en de ontwikkeling van het .nl-domein op het Internet. Naast de registratie en uitgifte van .nl-domeinnamen houdt dit in dat SIDN internetgebruikers wereldwijd in staat stelt op elk gewenst moment deze labels te gebruiken voor toepassingen zoals URL's, e-mail en ftp.

SIDN heeft meer dan 4 miljoen .nl-domeinnamen voor wie dagelijks zo'n miljard zoekopdrachten worden afgehandeld. De dienstverlening aan het publiek vindt plaats via ongeveer 2000 zelfstandige zakelijke internetdienstverleners. De stichting heeft in Nederland een marktaandeel van 72 procent. Het overige deel wordt bediend door aanbieders van domeinen als .com en.eu. 

SIDN heeft een actieve rol in de technische, beleidsmatige en politieke ontwikkelingen van het internet op nationaal en mondiaal niveau. SIDN is opgericht in 1996, gevestigd in Arnhem en er werken ruim zestig mensen.|
(bron: SIDN)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Daar zal Big Brother blij mee zijn :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-18T11:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.