eBay betaalt 225 miljoen euro voor Marktplaats.nl

Dit artikel delen:

eBay Nederland heeft zijn grootste concurrent Marktplaats overgenomen voor 225 miljoen euro. De activiteiten worden onder de huidige naam voortgezet en de 130 werknemers blijven in Emmeloord. Oscar Diele, voorheen van Wehkamp en eBay Nederland, wordt directeur van Marktplaats. De huidige directeur Frank Crebas gaat zich bezighouden met strategie en communicatie.

Volgens Diele wil eBay zijn klanten op verschillende manieren bedienen, zowel via online advertenties als veilingen. Van integratie zal geen sprake zijn, behalve in de overhead, zegt Diele. "Het zijn gescheiden formules, dat laten we ook zo. We gaan klanten die bij Marktplaats adverteren bijvoorbeeld niet adviseren om hun producten ook te veilen via eBay." Ook de helpdesk blijft voorlopig in Emmeloord.

Marktplaats.nl werd in 1999 opgericht en was al die tijd in handen van Het Goed Beheer, een keten van kringloopwarenhuizen. Die heeft er nu niets meer mee te maken, zegt Diele. Wel heeft eBay alle buitenlandse activiteiten van de Marktplaats overgenomen, waaronder die in Duitsland, Spanje, Turkije en Canada. Die zijn gebundeld onder de noemer Intoko. "In Turkije zit eBay nog niet, op deze manier kunnen we ook daar actief worden", zegt Diele.

Marktplaats.nl boekte over 2002 een omzet van 2,4 miljoen euro met een winst voor belasting van 800.000 euro. In 2003 werd een omzet van zes miljoen geboekt met een winst van drie miljoen euro, verklaarde Frank Crebas in september van dit jaar tegen Emerce. Dat zou betekenen dat eBay nu 75 keer de winst heeft betaald voor Marktplaats.

Marktplaats heeft twee miljoen bezoekers per maand, evenveel als eBay Nederland. Verdiend wordt er aan advertenties van artikelen van meer dan tweehonderd euro. Dat blijft ook zo, zegt Diele, ondanks concurrentie van sites als Speurders.nl, die dergelijke advertenties gratis blijven plaatsen.

De Telegraaf, eigenaar van Speurders.nl, wilde een half jaar geleden Marktplaats.nl inlijven, maar kon toen geen overeenstemming bereiken over de prijs. “Het bedrag dat wij boden was veel lager dan wat eBay op tafel heeft gelegd”, zegt Maarten Roelofs van Speurders. “Wat eBay voor Marktplaats heeft betaald vinden wij niet realistisch. We gaan dan ook gewoon op de oude voet door met Speurders.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-11T11:55:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.