Xs4all wil inzage in bewaarplicht-rapport

Dit artikel delen:

Internetaanbieder Xs4all is een procedure gestart om via de wet openbaarheid bestuur (wob) inzage te krijgen in een Kpmg-rapport over de kosten van een verplichte opslag van verkeersgegevens door isp's.

Minister van Justitie Donner meldde vorige week woensdag in overleg met de Tweede Kamer dat het ministerie het accountantskantoor Kpmg onderzoek heeft laten doen naar de kosten voor het verplicht bewaren van verkeersgegevens. Dit onderzoek, dat in november 2004 afgerond is, is noch bekend bij kamerleden, noch bij isp's. Naast Kpmg heeft Stratix voor het ministerie onderzocht welke gegevens internetaanbieders op dit moment al vastleggen voor hun bedrijfsvoering. Bits of Freedom heeft via een wob-procedure een onderzoek van de Rotterdamse politie uit 2003 naar het nut van telefonieverkeersgegevens bij de opsporing los weten te krijgen. Uit dit onderzoek blijkt dat de verkeersgegevens een minimale rol spelen bij de bestrijding van misdaden.
 
Het geplande overleg tussen de Kamer en de minister kreeg vorige week een extra lading omdat het idee ontstond dat de Nederlandse regering en bewindvoerders van andere eu-lidstaten diezelfde week in de Europese Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken de bewaarplicht in stemming zouden brengen. Minister Donner zei in de vergadering met de Tweede Kamer dat de Nederlandse regering als EU-voorzitter het Franse voorstel steunt om de opslag van meer dan alleen zakelijke internetgegevens verplicht te stellen. Veel kamerleden, waaronder Nebahat Albayarak van de Pvda, Marijke Vos van Groen Links en Loesewies van de Laan van D66 plaatsen vraagtekens bij het nut van een bewaarplicht zeker als dit internetaanbieders met zeer hoge kosten opzadelt.


 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-06T14:52:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.