Brabant investeert fors in breedband scholen

Dit artikel delen:

Ziggo en Glasmaatschap Brabant leggen voor de lagere en middelbare scholen in Brabant een snel breedbandnetwerk aan. Opdrachtgever is de provincie Noord-Brabant, met de gemeente Eindhoven als penvoerder. De raamovereenkomst heeft een geschatte waarde van tien miljoen euro, maar in de praktijk kan deze waarde afwijken. In totaal kunnen twaalfhonderd scholen aangesloten worden op het netwerk. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar met een optie tot verlenging van twee jaar.

De twee partijen zijn geselecteerd na een aanbesteding. Binnen de mantelovereenkomst neemt Ziggo het grootste gedeelte voor zijn rekening. Terwijl Glasmaatschap Brabant alle scholen in Zuid-Oost Brabant van breedband gaat voorzien, verzorgt Ziggo de aansluiting voor de overige scholen in Brabant. Beide aanbieders verzorgen zowel de graafwerkzaamheden, aansluiting als belichting. Scholen kunnen vervolgens tegen specifieke condities een breedbandvoorziening afnemen. Binnen deze dienstverlening is het mogelijk gebruik te maken van internet, telefonie en administratiepakketten, koppeling van onderwijslocaties, centraal serverbeheer, werken in de cloud en mogelijkheden om diensten te outsourcen naar datacenters.

Voorbeeldfunctie

De coördinatie van het project ligt in handen van Schoolnet Brabant, een initiatief van de gemeente Eindhoven dat wordt gefaciliteerd vanuit Brabantstad. Dat is het stedelijk netwerk van de vijf grote Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg én de provincie Noord-Brabant. Schoolnet Brabant heeft als doelstelling het via schaalvoordeel en collectieve inkoop betaalbaar maken van een supersnelle open breedbandinfrastructuur voor scholen in de provincie Ruim 70 procent van alle scholen in Brabant is inmiddels aangemeld bij Schoolnet Brabant.

Volgens Liesbeth Neef van Schoolnet Brabant kunnen scholen, ook op het Brabantse platteland, nu tegen een aanvaardbare prijs een breedbandverbinding met aanvullende diensten regelen. 'Ik denk dat onze opzet ook interessant is voor andere provincies. Instanties kunnen altijd contact met ons opnemen om te horen hoe we het programma hebben opgezet.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-23T11:52:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.