Vivenda sluit turbulent 2011 zwaar in rood af

Dit artikel delen:

Vivenda Media Groep heeft in 2011 een omzet gerealiseerd van 1,4 miljoen euro, een daling ten opzichte van 2010 (1,8 miljoen euro). Het verlies bleef nagenoeg gelijk: 3,64 miljoen euro in 2011 tegenover 3,74 miljoen euro. Vivenda meldde tevens zijn verliesgevende online woningplatform Zuka.nl en Zuka.be te hebben verkocht aan Cubic Media. Het bedrijf richt zich nu nog met dochteronderneming Factotum volledig op de levering van software en multimediatoepassingen aan intermediairs in de huizenmarkt.

Cubic Media, een uitgever en specialist in vastgoedmedia, heeft Zuka, een website van particuliere aanbieders van woningen overgenomen. Vivenda Media Groep zag op basis van de negatieve ontwikkelingen in de onroerendgoed- en advertentiemarkt geen kansen voor het verbeteren van de resultaten. Zuka leed in 2011 een verlies van 303.000 euro.

Voor Vivenda was 2011 een uiterst moeilijk jaar waarin het last had van een gebrek aan liquide middelen en zich wilde herpositioneren. Een aantal gesprekken met overnamekandidaten liep op niets uit. Bestuursvoorzitter Ron van Veldhoven had de hoop dat het verlies onder het miljoen bleef, maar dat is met 3,64 miljoen in het rood bij lange na niet gelukt. Een lichtpuntje is het verbeterde brutoresultaat (Ebitda): dat bedroeg over 2011 0,97 miljoen euro negatief ten opzichte van een verlies van 1,9 miljoen in 2010.

Factotum

Voor Vivenda is na de verkoop Factotum de hoofdactiviteit. De plannen om de woonglossy Vivenda Magazine door te starten zijn met het oog op de moeilijke advertentie- en onroerendgoedsector vooralsnog niet uitgevoerd. Het bedrijf richt zich met dochteronderneming Factotum op de levering van software en multimediatoepassingen aan makelaars. Factotum heeft in het laatste kwartaal 2011 licentieovereenkomsten gesloten met partijen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het onderzoekt de mogelijkheid om ook in andere landen met Factotum actief te worden.

Omgedraaide overname

Vivenda, met een kantoor in het WTC op Schiphol, staat genoteerd aan NYSE Euronext in Amsterdam. De online dienstverlener zoekt een overnamepartner. Dat moet, liet bestuursvoorzitter Van Veldhoven eerder aan Computable weten, een ambitieus ict-bedrijf zijn met een producten- en dienstenpakket dat een aanvulling vormt op dat van Vivenda. Door middel van een overname krijgt die partij dan de beschikking over de beursnotering van Vivenda en daardoor toegang tot de kapitaalmarkt om verdere uitbreidingsplannen te financieren.

Vivenda Media Groep is ruim twintig jaar actief als uitgeverij en multimediabedrijf. De beursnotering is te danken aan de inlijving door het beursgenoteerde fonds RT Company, het voormalige Newconomy, in 2007. De deal, die in 2006 werd aangekondigd, was een mix tussen een normale overname (via een aandelentransactie) en een 'reverse take over' (omgekeerde overname), omdat de acquisitie werd gefinancierd middels een lening van 4,4 miljoen euro die Vivenda aan RT Company verstrekte. Eind 2007 veranderde de naam van het beursfonds in Vivenda Media Groep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-21T17:57:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.