Computers berekenen forse temperatuurstijging aarde

Dit artikel delen:

Volgens de eerste conclusies van climateprediction.net, een experimenteel "distributed computing" netwerk kan de aarde binnen vijftig jaar tot 11°C heter worden.

De onderzoekers deden meer dan 50.000 simulaties van het mogelijke klimaat in de toekomst, gebaseerd op een verdubbeling van de industriële carbondioxide niveaus. Ze waren verrast door de resultaten.  Volgens David Stainforth, verbonden aan de universiteit van Oxford, kunnen carbondioxide niveaus een veel grotere invloed hebben op het klimaat dan eerder werd gedacht.

Het project climateprediction.net is gestart om uit te vinden hoeveel de temperatuur op aarde in de 21ste eeuw kan veranderen . Minimaal zal dit een toename zijn van twee graden Celsius over de hele aarde, maar de maximale stijging is veel onrustbarender. Zelfs wanneer de carbondioxide niveaus hetzelfde blijven, zullen we merkbare veranderingen zien in het klimaat.

Project coördinator, Dr. David Frame vertelt hoe verontrustend de eerste resultaten zijn: “Als de reële stijging van het klimaat in de buurt ligt van de maximale stijging uit onze resultaten, dan is zelfs het huidige niveau van de gassen die het broeikaseffect veroorzaken al gevaarlijk hoog.”

Er zal echter onderzoek gedaan moeten worden naar enkele onzekerheden in het onderzoek, zodat de conclusie van extreme temperatuursverhogingen wetenschappelijk verantwoord is.

Het project is de grootste klimaatsimulatie ooit en is alleen mogelijk doordat mensen de rekenkracht van hun computers doneren, net als bij het SETI@Home project waarop het is gebaseerd. Het netwerk heeft een bereik van honderdvijftig landen en maakt gebruik van de rekenkracht van ongeveer 90.000 computers. Deelnemers hebben meer dan vier miljoen jaren gesimuleerd en meer dan 8000 jaar rekentijd gedoneerd.

Het onderzoek gaat nog door. Door hier te klikken kunt u zich aanmelden voor deelname. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-01T11:16:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.