Prinsjesdag 2012

Overheid versnelt digitalisering omgevingsrecht

Dit artikel delen:
Tansparantie

De overheid gaat tempo maken met de digitalisering van het omgevingsrecht. Ook de juridische instrumenten die daarop aansluiten, moeten veel inzichtelijker worden. De burger krijgt dankzij de toenemende digitalisering beter inzicht in plannen die de ruimtelijke ordening veranderen. De nieuwe Omgevingswet die het complex aan ruimtelijke wet- en regelgeving stroomlijnt, wordt veel transparanter.

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hecht hier groot belang aan. Ze streeft ernaar te komen tot één samenhangende Omgevingswet die gebiedsontwikkeling makkelijker maakt in plaats van remt. Dat vergt volgens haar veel inspanning. Het nieuwe omgevingsrecht is een enorme klus, qua omvang vergelijkbaar met de herziening van het Burgerlijk Wetboek.

Transparantie

Het huidige complex aan ruimtelijke wet- en regelgeving is volgens de minister veel te ingewikkeld. Alleen ervaren juristen kunnen dit begrijpen. In haar nieuwe begroting pleit ze daarom voor meer transparantie. Een gewone burger moet snel kunnen doorgronden wat belangrijk is. Verdergaande digitalisering wordt daarom een van de kerntaken voor de komende jaren.

Het wettelijk instrumentarium wordt ingrijpend herzien met de totstandkoming van de nieuwe Omgevingswet. Dit heeft ook gevolgen voor het Omgevingsloket online, waar sinds dit jaar ook het Waterloket onderdeel van is. Dit loket, dat dient voor het aanvragen van vergunningen, wordt verder verbeterd. Ook aan RO-Online, de landelijke digitale registratie van alle ruimtelijke plannen in Nederland, moet nog meer worden gesleuteld. Ook de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (WKPB) vormt onderdeel van de digitalisering van het omgevingsrecht. De WKPB heeft tot doel de toegankelijkheid van belastende overheidsbesluiten te verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-19T12:46:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.