Kees Neggers opgenomen in Internet Hall of Fame

Dit artikel delen:

Kees Neggers, emeritus directeur van Surfnet, is als internetpionier in de Internet Hall of Fame opgenomen. Dit is een initiatief van de Internet Society, een internationale belangenbehartigingsorganisatie voor een vrij en open internet. Volgens de jury verdient Neggers deze plek vanwege ‘zijn technische expertise, leiderschap en coördinerende activiteiten die hem tot een sleutelfiguur hebben gemaakt in de ontwikkeling van het internet wereldwijd.’ Neggers is de eerste Nederlander die een plaats heeft gekregen in deze erelijst.

Neggers komt hiermee in het gezelschap van pioniers als Vint Cerf en Jon Postel (grondleggers van het moderne internet) en vernieuwers as Linus Torvalds (de uitvinder van Linux) en Tim Berners-Lee (uitvinder van het www).

Neggers betrad de internationale wereld van onderzoek- en onderwijsnetwerken in 1984 toen hij EARN Director voor Nederland werd. Na eerst te hebben meegewerkt aan de oprichting van ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs Surf was hij vanaf 1988 tot aan zijn pensionering in 2012 actief als directeur van netwerkdienstverlener Surfnet. Verder was hij initiatiefnemer en bestuurslid bij diverse organisaties die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het internet.

Ebone

'Kees heeft ervoor gezorgd dat Nederland een bijzondere positie inneemt op het internet, met onder meer de Amsterdam Internet Exchange, het grootste internetknooppunt ter wereld, en de vestiging van Terena en RIPE NCC in Nederland', aldus Erwin Bleumink, algemeen directeur van Surfnet.

In de tijd dat hij bij Surfnet werkte was Neggers in 1991 initiatiefnemer voor Ebone, de eerste pan-Europese IP backbone gebaseerd op open exchanges. Ook introduceerde hij in 2001 met SURFnet 10 Gbit/s IP networking direct over lichtpaden en startte hij de NetherLight Open Lightpath Exchange in Amsterdam. Bij zijn pensionering in 2012 is hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op dit moment is Neggers als strategisch adviseur verbonden aan de Surf-holding.

Internet Hall of Fame

Het doel van de Internet Hall of Fame is het publiekelijk eren van een groep pioniers, visionairs en technici die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling en verbetering van het wereldwijde internet. Op een recente bijeenkomst van de Internet Society werd niet alleen Neggers geëerd maar werden in totaal 32 mensen opgenomen in de erelijst. Daaronder bekende namen als Mark Andreessen (Mosaic, Netscape), Richard Stallman (Free Software Movement, GNU) en Bob Metcalff (Arpanet, Ethernet), Howard Frank (Arpanet) en Karen Banks (GnFido-gateway).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-04T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.