Yahoo trekt stekker uit zoekmachine Altavista

Dit artikel delen:

De Amerikaanse internetdienstverlener Yahoo heeft zoekmachine Altavista uitgezet. DEC introduceerde de zoekmachine eind 1995. Altavista werd al snel gezien als een veelbelovende, hele snelle zoekmachine voor internet. Het is alleen nooi gelukt om er een commercieel succes van te maken. Na diverse omzwervingen kwam de zoekmachine bij Yahoo terecht. Die heeft er nu, na de keuze voor zoekmachine Bing van Microsoft, echt de stekker uitgetrokken.

Eind 1995 bracht Digital (DEC: Digital Equipment Corporation) de Alta Vista-zoekmachine op de  markt. De oorspronkelijke bedoeling was om de eigen naam onder Internet-gebruikers te promoten en de kracht van de snelle, op de Alpha-chip gebaseerde servers van DEC te demonstreren.  De zoekmachine werd door velen bestempeld als snelste en groeide in korte tijd uit tot een van de meest bezochte gratis zoekmachines voor internet.

Toch is het nooit gelukt om Altavista tot een commercieel succes te maken. In navolging van de succesvolle beursgangen van Yahoo, Excite en Lycos dacht DEC ook na over een beursnotering voor Altavista. Maar het bedrijf was niet doortastend genoeg en werd bovendien in 1998 verkocht aan Compaq. Ook dit computerconcern voelde er wel wat voor om Altavista naar de beurs te brengen, maar bedacht zich en verkocht de zoekmachine in juni 1999 aan internet-investeerder Cmgi.

Verwaarloosd

Ook Cmgi wilde een beurgang maar ook dit plan verdween in de la, zeker nadat het beursklimaat dramatisch verslechterde na het knappen van de internetzeepbel. Het in financieel zwaar weer verkerende Cmgi verkocht Altavista in 2003 aan Overture Services. Dat internetbedrijf werd hetzelfde jaar overgenomen door webportaal Yahoo, dat in de beginjaren van Altavista middels een samenwerking met DEC de zoekmachine al had gebruikt.

Al die wisselingen van eigenaren leidden ertoe dat de zoekmachine werd  verwaarloosd en al snel voorbij werd gestreefd door het opkomende Google. Yahoo liet Altavista voornamelijk nog in naam bestaan, en gaf de voorkeur aan andere zoekmachinetechnologie. Het bedrijf kondigde aan op 8 juli 2013 definitief een punt te zetten achter het interneticoon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat zonde dat deze zoekmachine verdwijnt. Is toch een beetje nostalgie.

Helemaal eens Mickel. Dit is toch een stuk historie. Ik vond zelf Altavista altijd fijner werken dan Yahoo. Ik ben trouwens benieuwd wanneer Yahoo zelf stopt met haar zoekmachine. Want echt veel gebruik ik het niet meer.

Goh, time flies. Eerst de Netscape Navigator en dan nu Altavista. Altavista was destijds mijn favoriete browser, maar heeft het verloren van Google. Yahoo zal wel de volgende zijn, daarna Bing. Google rules.

Mooi voorbeeld! Vergelijk Altavista met Google. Wat valt het je op? Gebrek aan innovatie, duidelijke visie, eigen vermogen en nog veel andere onderwerpen die Altavista niet had kunnen bereiken maar Google wel! Bij Google ging dit ook niet van ene dag naar andere dag. Google investeert met visie en beleid in de toekomst en bewandelt op eigen kracht de weg naar haar doel in de toekomst.

Jammer dat Altavista het niet overleefd heeft, zoals Mickel zei het was toch een beetje nostalgie.

Tja, het grootste probleem van Altavista vond ik altijd dat je tussen al die reclame op zoek moest naar het websearch invulveld. En dat werd steeds erger en daardoor stopte ik met het gebruiken ervan..
@Cees: er is nooit een AltaVista-browser geweest, bestaat dus niet....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-08T11:26:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.