ICT-student krijgt boete voor spam via MSN

Dit artikel delen:
Justitia

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in hoger beroep een ict-student veroordeeld voor het verspreiden van spam via MSN Messenger. Het zakelijk brein achter de campagne gaat vrijuit. Volgens de rechtbank kan de zakenman niet worden vervolgd omdat medeplichtigheid ten tijde van het misdrijf (2009) in deze zaak nog niet strafbaar was.

Dat blijkt uit een uitspraak in hoger beroep. Het Cbb deed 10 april 2014 uitspraak over boetes voor het ongevraagd plaatsen van reclame-software. Het schrijft: 'De wet verlangt uitdrukkelijke toestemming van de eindgebruiker voor het plaatsen van bestanden op een computer.'

Eerder legde de Autoriteit Consument & Markt boetes op aan een student die de worm had gemaakt en verspreid. De zakenman met wie de student samenwerkte, werd eerder vrijgesproken.

Het CBb beboet de student. De zakenman, die zorgde voor de financiering en zijn naam leende voor de huur van servers en de inning van de inkomsten, gaat opnieuw vrijuit. De rechtbank had de boete voor de zakenman al geschrapt.

Medepleger

Het CBb bevestigt de uitspraak van de rechtbank. De overtreding vond vóór 1 juli 2009 plaats en pas na die datum geeft de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid om een boete aan een medepleger op te leggen. 'De zakenman kan evenmin als functioneel dader worden aangemerkt, omdat niet is voldaan aan de voorwaarden hiervoor.'

De uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-11T17:31:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.