Investeerders steken tien miljoen in Catawiki

Dit artikel delen:

De Nederlandse veilingsite en verzamelaarsplatform Catawiki uit Assen krijgt opnieuw groeikapitaal. Ditmaal stapt een groep investeerders, aangevoerd door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Accel Partner, in met tien miljoen euro. De investering in Catawiki is de eerste van Facebook-investeerder Accel Partners in een Nederlands bedrijf. Met het extra kapitaal wil Catawiki - actief in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk - verder uitbreiden in Europa, het aantal veilingcategorieën vergroten en het marketingteam versterken.

De Nederlanders Arthur Kosten, voormalige marketingdirecteur van Booking.com, en media- en internetondernemer Willem Sijtfhoff nemen ook deel aan deze ronde, evenals de in Berlijn gevestigde investeerder Project A Ventures. Accel Partners investeerde als eerste een groot bedrag (honderd miljoen euro) in Facebook en is een grote investeerder in bedrijven als Spotify en Dropbox.

In 2010 staken de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en Peak (een investeringsfonds in internetbedrijven dat de TechnoPartner-regeling van het ministerie van Economische Zaken uitvoert) ook al geld in Catawiki. Daarmee kon het bedrijf extra programmeurs aannemen om de verzamelaarssite uit te bouwen met onder andere een veilingdeel. Ook breidde Catawiki uit naar een aantal andere landen. Zowel de NOM als Peak blijft overigens aan als investeerder in het bedrijf.

Veilingmeesters

Catawiki is in september 2008 opgericht door René Schoenmakers en Marco Jansen. Het bedrijf, gevestigd in Assen en Amsterdam, telt inmiddels circa zeventig werknemers, waaronder zo'n veertig veilingmeesters. Catawiki ging, met als basis internetontwikkeltaal Ruby on Rails, van start als online-wikicatalogus..

In eerste instantie richtte de website zich op de Nederlandstalige stripliefhebbers. Zij konden de site gebruiken om informatie over stripuitgaven op te vragen, maar ook om hun eigen verzameling in kaart te brengen en spullen te verkopen. Naderhand werd het verzameldomein uitgebreid met onder andere postzegels, munten, boeken, muziek, modeltreinen, oldtimers, bijzondere wijn, sieraden en kunst.

Inkomsten genereert Catawiki onder meer door het faciliteren van webwinkeltjes van leden en het organiseren van veilingen. Die laatste activiteit is inmiddels de hoofdactiviteit geworden. De veilingsite Catawiki zegt drie miljoen unieke bezoekers per maand te hebben en biedt wekelijkse veilingen in 35 categorieën.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-25T10:38:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.