CBP dreigt Google met miljoenenboete

Dit artikel delen:
Euro

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft internetgigant Google een last onder dwangsom opgelegd voor het schenden van Nederlandse privacy-regels. De boete kan oplopen tot 15 miljoen euro. Volgens CBP zijn de in 2012 aangepaste privacyvoorwaarden van Google in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Volgens de toezichthouder combineert Google zonder toestemming van de gebruiker persoonsgegevens voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties.

Volgens CBP gaat het daarbij niet alleen om mensen die zijn ingelogd op een Google-account, maar ook om mensen die de zoekmachine gebruiken, of mensen die een website bezoeken waarop cookies van Google worden geplaatst en gelezen. 'Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen', aldus de privacy-waakhond. Volgens CPB gebeurt dat zonder dat de zoekmachinegigant internetgebruikers daar vooraf goed over informeert en zonder dat het bedrijf daar toestemming voor vraagt en is dat in strijd met de wet.

'Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen. Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden', aldus voorzitter Jacob Kohnstamm. De toezichthouder eist dat Google ondubbelzinnige toestemming vraagt aan de gebruikers voor het combineren van persoonsgegevens uit de verschillende Googlediensten. CBP: 'Dat kan bijvoorbeeld via een duidelijk toestemmingsscherm.
Ondubbelzinnige toestemming kan niet worden verkregen door informatie hierover in de algemene (privacy)voorwaarden te zetten.'

Het eist verder dat de informatie in het privacybeleid verder aanpast wordt, zodat mensen helder en consistent worden geïnformeerd over welke persoonsgegevens door de verschillende diensten van Google worden gebruikt.

YouTube

Ook moet er volgens de toezichthouder duidelijke informatie verstrekt worden over het feit dat YouTube onderdeel is van Google. 'Google lijkt op dit punt inmiddels maatregelen te hebben genomen', schrijft de toezichthouder. De internetgigant heeft tot eind februari 2015 om bovenstaande maatregelen te nemen om de overtredingen te beëindigen. Daarna zal het CBP controleren of Google aan alle eisen heeft voldaan.

Begin 2012 kondigde Google aan dat per 1 maart 2012 wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacytoezichthouder is daarop namens alle Europese privacytoezichthouders een onderzoek gestart. Dit resulteerde in onderzoeksresultaten die in oktober 2012 zijn gepubliceerd. Na dat vooronderzoek hebben zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving.

Reactie Google

Google heeft inmiddels een brief gestuurd aan deze zes toezichthouders, waarin het bedrijf een groot aantal maatregelen aankondigt om aan de Europese privacywetgeving te gaan voldoen. Het CBP heeft nog niet vastgesteld of de voorgestelde maatregelen alle overtredingen beëindigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb dit altijd al een zeer interessante en intrigerende materie gevonden. Dit is eigenlijk voor het eerst dat we een Nederlandse overheidsorgaan zien optredentegen een VS begdrijf. En of het CBP volkomen gelijk heeft.

Die boete mag gewoon een keer worden gegeven alleen vraag ik me dan een beetje af in hoeverre Google die naast zich neer zal gaan leggen. Ik kan me namelijk, zonder paranoide te worden, niet aan de indruk ontkennen dat grote diensten van o.m. de VS, integreaal gebruik maken van allerlei Big Data die Google, op last van de Home Act aldaar, gewoon inzichtelijk moet hebben.

Ik ben benieuwd.

Nu geeft de overheidsinstantie een miljoenenboete aan Google, terwijl diezelfde overheid faciliteert dat onze reisgegevens in brakke systemen van de OV-chipkaart worden opgeslagen, onze gezondheidsgegevens bijna in een gecentraliseerd systeem waren opgeslagen waarvan ook de kenners niet wisten wie er wel en wie er niet in konden kijken, en is het wachten op de dag dat de Belastingdienst wordt gehacked en al onze inkomens op een website ter download worden aangeboden. En deze overheid geeft Google nu een miljardenboete. Waarom? Omdat ze advertenties laten zien. Dat is toch gewoon zielig?

@Edo de Roo:

Het feit dat OV gegevens in een (al dan niet) brak OV-Chipkaartsysteem zit is iets waar jij als OV Chipkaartgebruiker wel expliciet mee accord gaat. En als je dat niet wil, koop je een anonieme OV kaart. Ook wat je zegt qua gezondheidsgegevens klopt niet. Ten eerste omdat het EPD nooit als central databank is opgezet, maar als uitwisselingsdienst, ten tweede omdat ook jij van je huisarts en anderen een instemmingsverzoek hebt gekregen voor gegevensuitwisseling. DUs ook daar expliciet toestemming. En ja, ook bij de Belastingaangifte geef je door aangifte te doen expliciet toestemming aan de Belastingdiens om je gegevens in een geautomatiseerd system te bewaren. En als je dat niet wil, dan betaal je gewoon de aanslag die je vanzelf krijgt als je geen aangifte doet.

Het gaat hier niet om of er gegevens worden opgeslagen, het gaat er om of jij er als gebruiker toestemming voor hebt gegeven. Dat zijn twee verschillende dingen

Toevallig (?) wordt vandaag de Big Brother Award uitgereikt.En het zijn Nederlandse overheidsorganen en -personen die genomineerd zijn. [https://bigbrotherawards.nl/nominaties/] Deze houden nog veel meer informatie over iedereen bij, er is geen opt-out, en het draagt niet bij aan een betere gebruikerservaring. Voor mij is dat veel erger dan Google, die ik graag de gelegenheid geef om mijn gegevens te gebruiken om een beter product te maken. Het product van de Nederlandse overheid wordt alleen maar slechter, al is daarop een rem omdat de meeste overheids-ICT projecten mislukken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-15T15:04:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.